Sobotka: Nejsme ve vládě proto, abychom se hádali jako za Nečase

Předseda hnutí ANO, ministr financí a vicepremiér Andrej Babiš by se měl omluvit za to, že dva poslance z vládní ČSSD a KDU-ČSL označil za ovlivněné hazardní lobby. Soudí tak předseda ČSSD a premiér Bohuslav Sobotka. Ministerský předseda nepovažuje „takové nepodložené útoky“ v koaličních řadách za vhodné. Jeden ze dvou dotyčných poslanců Jan Bartošek (KDU-ČSL) už otevřeně prohlásil, že Babišovu omluvu očekává. Babiš se ale omlouvat nehodlá.

Podobné útoky nemají podle Sobotky totiž s realitou nic společného. Především je nepovažuje v rámci koalice za vhodné, protože by se měl kabinet soustředit na prosazování programu a plnění slibů. „Od toho jsme ve vládě, ne abychom se hádali jako za (expremiéra Petra) Nečase. Myslím, že slušný člověk by se omluvil. Buď někdo je slušný člověk, nebo není, názor si musí udělat veřejnost sama,“ prohlásil Sobotka.

Babiš by se podle něj omluvit měl. „Nevím, na základě čeho takovým způsobem útočí na koaliční poslance,“ uvedl Sobotka. Jeho strana prý jedná jinak a „neútočí na koaliční partnery a nešíří pomluvy o koaličních poslancích“.

Koalice má být jednotná, nebo nemá smysl

Ministři v pondělí zvedli ruku pro návrh novely zákona o zdanění hazardu, Babiš pak před následujícím zasedáním koaliční rady řekl, že koaliční poslanci Jan Bartošek (KDU-ČSL) a Ladislav Šincl (ČSSD) byli ovlivněni hazardní lobby. Navíc podotkl, že koalice nyní moc dobře nefunguje. Buď podle něj bude táhnout za jeden provaz, nebo nemá smysl.

Protihazardní organizace: Vláda hazard neřeší, jen dojí (zdroj: ČT24)

Šincl Babišovo tvrzení odmítl, Bartošek ho přirovnal k praktikám komunistické Státní bezpečnosti. Šincl měl s Babišem spory už dřív také kolem návrhů o pojišťovnictví. Podle místopředsedy lidovců Mariana Jurečky Babiš neudržel chladnou hlavu. Šéf lidovců Pavel Bělobrádek zas v neděli v České televizi řekl, že se ANO dva roky po volbách už mohlo naučit postupovat podle demokratických principů.

A na svých slovech trvá, pro koaliční partnery prý jeho výroky nemohly být překvapením, protože jejich námitky mohli slyšet už při jednáních. Demokracie podle něj zachovává práva menšiny, proto by podle Bělobrádka hnutí ANO mělo být opatrné se slovy o omezování opozice. Křesťanští demokraté o pokračování koalice rozhodně stojí, stejně tak by byli rádi, kdyby se emoce zklidnily.

Když nemá Babiš argumenty, dojde na kanál

Bartošek se sám považuje za zastánce restrikcí vůči hazardu. „Vypadá to, že v případě, že Andreji Babišovi dojdou věcné argumenty a případně marketingová mávátka, přijde řeč na splašky,“ komentoval komunikační styl předsedy hnutí ANO. Pokud by měl Babiš pochyby o Bartoškových majetkových poměrech, může je prý nechat prošetřit finančním a analytickým útvarem ministerstva. „Nemám co skrývat,“ dodal místopředseda sněmovny.

Bartošek předložil stejný návrh jako sázková asociace

„Vyjádřil jsem se, jak jsem se vyjádřil, a určitě se nebudu nikomu omlouvat,“ reagoval  na výzvy k omluvě Babiš. Podle jeho slov ministerstvo financí obdrželo neformálně pozměňovací návrh k návrhu zákona od Marka Hermana z Asociace provozovatelů kurzových sázek, jehož obsah přesně odpovídá návrhu zákona pana poslance Bartoška.

Hermanův návrh přišel na ministerstvo 9. června, Bartošek pak svůj návrh předložil do sněmovny zhruba o měsíc později. „Ty návrhy jsou úplně totožné. Proto jsem mluvil o lobbingu a o tom, že pan poslanec předložil návrh Asociace provozovatelů kurzových sázek,“ komentoval svůj postoj Babiš.

Bartošek ale rozhodně odmítá, že by jeho návrh mohl vycházet z materiálu šéfa Asociace provozovatelů kurzových sázek. S Hermanem se prý asi jednou nebo dvakrát v životě krátce setkal, ale konkrétní návrh jeho asociace ani nezná, protože mu ho nikdo nepředstavil.