Syrské rodiny s dětmi přiletěly na léčbu do Česka. Chtějí zde zůstat

Události: Cesta syrských rodin do neznámé země uprostřed Evropy (zdroj: ČT24)

Armádní speciál přivezl do České republiky tři syrské rodiny s nemocnými dětmi. V rámci humanitárního projektu MEDEVAC se budou tři děti léčit v pražské motolské nemocnici. Z Jordánska dohromady přicestovalo 16 lidí. Rodiny chtějí v Česku zůstat už natrvalo, před cestou prošly výběrem úředníků ministerstva vnitra.

„Měli jsme tady misi ministerstva vnitra doplněnou o lékaře z FN v Motole a prověřovali jsme je ve spolupráci s jordánskými úřady,“ řekl pro ČT velvyslanec v Jordánsku Petr Hladík. Výběr probíhal hlavně podle zdravotních kritérií – jedno z dětí trpí svalovou distrofií, druhé srdeční poruchou a třetí, devítiletá holčička se potýká s následky těžkých popálenin.

Bezpečnostní a zdravotní kontrolou prošla desítka syrských rodin, nabídku na přestěhování do Česka nakonec přijaly tři. „Vůbec jsme neplánovali odjet z Jordánska. Ale teď, když nás vybrali, jsme moc rádi,“ říká syrský uprchlík Chálaf Muhammad Džásem.

V ČR už děti zůstanou i s rodinami

Rodiny byly zahrnuty mezi čtyři sta uprchlíků z táborů na Blízkém východě, které chce Česko přijmout. V tuzemsku nemají žádný kontakt, jakmile přicestují, bude s nimi zahájeno azylové řízení. „Máme ověřeno, že všech 16 lidí má zájem natrvalo zůstat v České republice,“ sdělil velvyslanec výsledky předběžného řízení v Ammánu. 

Podle velvyslance jde o prosté lidi, kteří neskrývají obavy z neznámého prostředí. „Řekli jsme dcerám, že se stěhujeme do Evropy. Moc se na to těší, i když teď před odletem jsou trochu nervózní,“ poznamenala syrská uprchlice Hessán Ahmad Hamadová.

Velvyslanec v Jordánsku: Rodiny prošly výběrovým sítem (zdroj: ČT24)

Úřady zkoumaly historii rodin i jejich motivaci přesídlit do evropské země. Spolupracovaly i s bezpečnostními složkami Jordánska. Náměstek motolské nemocnice Martin Holcát přiblížil, že děti projdou běžným očkováním podle toho, jakého očkování se jim už dostalo.

S integrací rodinám pomůže charita

Zázemí našly rodiny v dočasném ubytovacím zařízení Správy uprchlických zařízení v Praze. O integrační a sociální péči se stará Arcidiecézní charita Praha. „Úlohou je poskytnout asistenci, která zahrnuje tlumočení a zprostředkování kontaktu mezi pacientem a lékařským personálem,“ uvedl mluvčí Arcibiskupství pražského Aleš Pištora.

Přesídlené rodiny budou za účelem bezproblémového začlenění do české společnosti také zařazeny do státního integračního programu. Pokud se rozhodnou do České republiky přesídlit natrvalo, charita jim zprostředkuje kontakt s úřady například při zajištění trvalého bydlení, zaměstnání a povinné školní docházky dětí, kurzu českého jazyka nebo integračního kurzu.