Partnerství Česka a NATO zůstává silné, ubezpečili se Zeman a Stoltenberg

Partnerství České republiky a Severoatlantické aliance zůstává silné. Při setkání na Pražském hradě se o tom navzájem ujistili prezident Miloš Zeman a generální tajemník NATO Jens Stoltenberg. Hlavním tématem jejich rozhovoru bylo nebezpečí Islámského státu. Česká hlava státu generálnímu tajemníkovi představila vlastní návrh na vytvoření mezinárodních antiteroristických sil. Na schůzkách s předsedou Poslanecké sněmovny Janem Hamáčkem (ČSSD) a ministrem obrany Martinem Stropnickým (ANO) probíral šéf Aliance úlohu NATO při řešení uprchlické krize či rozpočet české armády.

Stoltenberg se Zemanem podle očekávání řešil otázky spojené s terorismem. „Zásadním tématem věcného a přátelského jednání bylo nebezpečí, které  představuje takzvaný Islámský stát,“ upřesnil mluvčí prezidenta Jiří Ovčáček. Zeman prý v této souvislosti hovořil s šéfem NATO také o svém návrhu na  vytvoření mezinárodních antiteroristických sil. Podle dřívějších informací chce český prezident návrh na vznik společné protiteroristické jednotky pod záštitou Rady bezpečnosti OSN přednést tento měsíc na Valném shromáždění OSN.

S Hamáčkem se pak Stoltenberg shodl na tom, že bezprostřední řešení nynější migrační krize je na Evropské unii, nikoli na Severoatlantické alianci. „V tom role pro NATO příliš není. NATO má klíčovou roli při řešení dlouhodobých otázek, to znamenaná zejména znovuvybudování stability v pásu kolem Evropy, ať je to severní Afrika nebo Blízký východ,“ uvedl předseda dolní komory.

Babiš: NATO uprchlíci nezajímají

Stejné téma probíral šéf NATO i s českým ministrem obrany. „Bavili jsme se o tom, jaká je dělba práce mezi Aliancí a Evropskou unií. Ti velcí hráči, a nejenom oni, jsou v obou těch uskupeních. To znamená: kdyby to Evropská unie chtěla řešit pomocí aliančních nástrojů, tak by to s největší pravděpodobností řekla. Aliance se nemůže do ničeho pustit sama o sobě, musí tam být totální shoda v názoru,“ upřesnil Stropnický.

S postojem NATO ale nesouhlasí vicepremiér Andrej Babiš (ANO). „NATO se chová účelově. Proti somálským pirátům zasáhlo, protože tam byl ekonomický zájem členských zemí a dalších zemí Bezpečnostní rady OSN. Pokud nezasáhne proti pašerákům NATO, tak by to měly udělat armády evropských členských států,“ uvedl Babiš. NATO podle něj uprchlíci nezajímají.

Podle Hamáčka však spočívá hlavní problém patrně v Sýrii, v jejímž případě prý se Stoltenbergem mluvil i o roli Ruska. „Jediné řešení, které je možné, je politické řešení, které se ovšem neobejde bez nějaké formy konzultace a spolupráce s Ruskem a dalšími aktéry světové bezpečnostní politiky,“ soudí. Jednání by podle něho měla být zejména v Radě bezpečnosti OSN. „Pokud se Rusko rozhodne hrát konstruktivní roli například v otázce Sýrie, mohlo by to pomoci i v dalších problematických otázkách, jako je třeba Ukrajina,“ dodal.

Stoltenberg uvítal více peněz do obrany

Předseda Poslanecké sněmovny Stoltenberga informoval o dohodě koaličních stran navyšovat obranný rozpočet postupně až na 1,4 procenta hrubého domácího produktu, což prý generální tajemník NATO ocenil. Hamáček zároveň připomněl, že i tak bude Česko daleko od doporučené dvouprocentní úrovně. „Co je důležité, je trend,“ podotkl.

„Jsem rád, že (Stoltenberg) zavnímal, že náš rozpočet se odrazil ode dna už v loňském roce a že pokračuje v tom narůstajícím trendu,“ konstatoval Stropnický. „Zároveň jsme společně mluvili o tom, že je důležité mít i jasný rozpočtový výhled. Akviziční proces, přezbrojování, to trvá léta. Nemůžete se pustit do podstatných akvizic, aniž byste věděli, kolik peněz budete mít v roce ne 2016, ale 2017, 2018 a pokud možno i dál,“ uzavřel ministr obrany.

Stoltenberg je v Česku od středy. Setkal se s vojáky amerického konvoje, který Českem projíždí na cvičení do Maďarska. Jednal také s vládní delegací vedenou premiérem Bohuslavem Sobotkou (ČSSD).

Na Hradě visel místo vlajky NATO prapor OSN

Návštěvu Jense Stoltenberga poznamenalo nedopatření ze strany pracovníků Hradu. Při jeho přijetí visel v Trůnním sále místo vlajky NATO prapor Organizace spojených národů. Podle mluvčího prezidenta Jiřího Ovčáčka bude tomuto přehmatu věnována pečlivá pozornost, aby už se neopakoval.

Toto nedopatření nemělo žádný dopad na následující jednání. Naopak nebylo nikým vůbec zmíněno. Důležitá byla témata diskuse. Platí samozřejmě, že nedopatření z hlediska odpovědnosti prošetříme. V tuto chvíli nechci hovořit o žádných jménech. Je to ve své podstatě interní záležitost Hradu.
Jiří Ovčáček
mluvčí prezidenta republiky
Záměna vlajek při návštěvě Topolánka v Pákistánu
Zdroj: Pakistaniat.com

Záměnu vlajek zažil při návštěvě Pákistánu i bývalý český premiér Topolánek. Při jeho návštěvě v Islamabádu visely po městě transparenty „Vítáme českého premiéra", jenže vedle pákistánské vlajky nebyl český symbol, nýbrž šachovnicový prapor, který ve světě motorismu signalizuje dojezd do cíle. K omylu zřejmě došlo díky stejné výslovnosti – místo Czech flag tak místní úředníci vyvěsili check flag.