„Šmejdi“ jsou stále krok napřed, politici jim chystají další překážku

Politici připravují další zákon proti takzvaným šmejdům. Navrhují, aby lidé, kteří si u těchto prodejců pořídí zboží, měli možnost za něj zaplatit až po uplynutí dvou týdnů. Tedy doby, po kterou mohou od smlouvy odstoupit. Změna je součástí novely o ochraně spotřebitele. Podporu má napříč politickým spektrem. Pokud sněmovna normu schválí, začne platit ještě letos. Nyní už funguje například na Slovensku nebo ve Francii.

Obchodníci z předváděcích akcí jsou podle kontrolorů stále o krok napřed. Nyní se zaměřují i na nemocné seniory. Paní Slávka Skopová si například před několika měsíci takto pořídila údajně ozdravnou lampu, kterou prý vyhrála. Prodejci jí ale zároveň tvrdili, že zboží, které si odnesla - tedy lampa, masážní stroj a tlakoměr, mělo hodnotu osmdesát tisíc a půlku musí zaplatit.

„Nakonec mi řekl, že jsem vyhrála tak velikou výhru, že musím doplatit čtyřicet tisíc,“ řekla České televizi seniorka. Zaplatit samozřejmě musela ještě ten večer. Když ale chtěla vše vrátit, odešla s nepořízenou. Lampu, jejíž světlo mělo mít ozdravné účinky až do hloubky buněk, navíc ve skutečnosti tvoří jen obyčejná halogenová žárovka krytá plexisklem. 

Politici nyní chtějí nekalému jednání prodejců zabránit. „Ten, kdo prodává věci na předváděcí akci, by nesměl inkasovat žádné peníze po dobu lhůty, po kterou je možné odstoupit od smlouvy,“ nastínil změnu předseda ústavně právního výboru Jeroným Tejc (ČSSD). Na vrácení zboží mají lidé dva týdny.

Projednávaná novela by mohla také rozšířit počet orgánů, které by se věnovaly dohodám mezi prodejci a spotřebiteli. Návrh má proto podporu napříč stranami. „Ochrana zejména seniorů před šmejdy je nedostatečná, takže možnost platit později, regulace podomního prodeje, to všechno jsou prvky, které pomáhají,“ poznamenal místopředseda komunistů Jiří Dolejš (KSČM).

Poslanci připravují další zákon proti takzvaným šmejdům (zdroj: ČT24)

Proti „šmejdům“ vzniká už čtvrtá norma

Za poslední dva roky jde už o čtvrtou normu, která má podvodnému jednání a okrádání zabránit. Ten, kdo chce akci uspořádat, ji například nově musí deset dní předem oznámit. Na letácích pak může být uvedeno pouze to, že půjde o prodejní nabídku například hrnců a vysavačů. Skončila tím praxe, kdy letáky lákaly na výlet, oběd v restauraci a dárky.

Pokud pořadatelé některou z povinností poruší, hrozí jim pokuta až pět milionů korun. Na takzvané šmejdy se proto mnohem více zaměřuje i Česká obchodní inspekce. Jen v prvním čtvrtletí udělila organizátorům předváděcích akcí pokuty za rekordních 16,4 milionu korun. Vloni za stejnou dobu to bylo třikrát méně. Nedostatky inspektoři zjistili v 78 procentech kontrol.