Případ „šmejdů“. ČOI má v hledáčku prodejce zázračných lamp

Česká obchodní inspekce vede správní řízení se společností Bio Natural Medical (BNM), která které prodává seniorům ozdravující produkty bez uvedených účinků. Na případ tzv. „šmejdů“ upozornila ve své reportáži Česká televize.

Reportáž: ČOI proti "šmejdům" z Holešovic (zdroj: ČT24)

Společnost BNM nabízí na předváděcích akcích ve svém sídle v pražských Holešovicích polarizační lampy, jejichž světlo má mít ozdravné účinky až do hloubky buněk. Ve skutečnosti ale přístroj tvoří obyčejná halogenová žárovka, kterou místo polarizačního skla kryje plexisklo. Cenu lampy podle zákazníků firma vyčíslila na 50 tisíc korun – a na prodejní akce lákala zejména seniory argumentem, aby podpořili své zdraví.

„Na základě podezření, že se jedná o klamavou obchodní praktiku a že prodej opravdu mohl být mimo prostory obvyklé k podnikání, vede Česká obchodní inspekce s touto firmou správní řízení,“ informoval mluvčí ČOI Jiří Fröhlich.

Radnice: Vyzvali jsme ke změně smluv

Prodej zboží v sídle firmy je u „šmejdů“ častý jev. Platí pro něj totiž jiná pravidla než pro prodej v restauracích, kde v minulosti své zboží nabízeli nejčastěji, a nakupující přichází o možnost odstoupit od smlouvy. Podle advokáta Viktora Rossmanna společnost BNM nesplňuje požadavky živnostenského zákona. „V rámci živnostenského zákona je stanoveno, že provozovna musí být zvenčí trvale označena, jednak osobou, která je zodpovědná za prodej, a dále časem, ve kterém můžou spotřebitelé docházet. Tento prostor takové parametry nesplňuje.“

O případu společnosti BM referovala Česká televize (čtěte víc) a upozornila na něj i starostu Prahy 7 Jana Čižinského. „Do té firmy jsem zavolal a požádal, je aby do smlouvy doplnili možnost odstoupení do čtrnácti dnů. Společnost na to nereflektovala,“ uvádí s tím, že se nyní radnice snaží o osvětu aspoň na internetu a v místních novinách.

Vydáno pod