Inspekce varuje před pomazánkou, výrobce se brání

Státní zemědělská a potravinářská inspekce upozornila, že by se v cizrnové rostlinné pomazánce značky Lunter ze Slovenska mohl vyskytovat botulotoxin. Podle slovenského Denníku N ale varování, které inspekce převzala od svého slovenského protějšku, vychází pouze z testu balení nalezeného v odpadkovém koši muže otráveného botulotoxinem, zatímco další testy téhož výrobku infikaci nepotvrdily.

Varování SZPI se týká stogramového balení cizrnové pomazánky s trvanlivostí do 21. srpna. Mluvčí inspekce Pavel Kopřiva zdůraznil, že je botulotoxin jedním z nejúčinnějších přírodních jedů.

Česká SZPI informaci získala prostřednictvím evropského systému rychlého varování RASFF od kolegů ze Slovenska. Denník N ale upozornil, že varování vzešlo pouze z testu vzorků nalezených v odpadkovém koši v domácnosti 43letého muže, kterého přijala banskobystrická nemocnice s podezřením na otravu botulotoxinem.

Obal, ve kterém inspekce nalezla známky klostrídií, přitom byl v koši 24 hodin. Státní veterinární a potravinová správa poté provedla další testy cizrnové pomazánky i dalších produktů od téhož výrobce, které infikované nebyly.

Opatření, které slovenští inspektoři označili za preventivní, však stále platí. Inspekce poslala vzorky ještě na další kontrolu. Platí proto i varování české inspekce. Mluvčí SZPI zdůraznil, že vzhledem k účinnosti botulotoxinu může jít o nebezpečnou potravinu, která může poškodit lidské zdraví. „Varujeme všechny spotřebitele, ať uvedenou šarži pomazánky v žádném případě nejedí,“ zdůraznil Kopřiva.

Příjemcem šarže byla v Česku firma KALMA ze Sviadnova na Frýdecko-Místecku a firma KIVET z Prahy. „Inspektoři nyní ověřují distribuční kanály a přítomnost rizikové potraviny v uvedených firmách,“ sdělil Kopřiva.