Advokátka podle Ratha nestíhá číst spis. Termín stihnu, tvrdí sama

Praha - Vlekoucí se Rathově kauze hrozí další obstrukce. Nová právnička bývalého ministra zdravotnictví Marcela Ondřejová žádá o odložení procesu. „Paní doktorka mne informovala, že stačila přečíst zhruba třetinu materiálu a pan soudce jí nechce dát další čas. Pokud jí nevyhoví, není schopna zajistit obhajobu,“ uvedl pro Český rozhlas obžalovaný David Rath. Čas na prostudování spisu má Ondřejová do poloviny července. Sama obhájkyně pro ČT uvedla, že krajský soud její žádosti nevyhověl, ale připravit se na plánovaný termín 13. července dovede.

„S tím prodloužením mně to žádné velké problémy nečiní, nemám časové problémy. A jsem toho názoru, že se dokážu připravit tak, abych 13.7. přednesla závěrečnou řeč,“ prohlásila Ondřejová pro Českou televizi. Opravila tím Rathovo prohlášení o tom, že zvažuje od obhajoby odstoupit.

Bývalému poslanci Rathovi advokátku ex offo soud přidělil ve finále údajné korupční kauzy po tom, co přišel na květnové hlavní líčení bez obhájce. Ondřejová již na Krajský soud v Praze zaslala tři žádosti o prodloužení lhůty na prostudování kauzy. První z nich soudce vyhověl - termín hlavního líčení přesunul na 13. července. Další už zamítl.

Spis v kauze Davida Ratha doputoval na Vrchní soud v Praze
Zdroj: ČT24

Státní zástupce Petr Jirát nechce současnou situaci komentovat. Už dřív ale řekl, že David Rath zdržuje, protože se brání nástupu do vězení. Je teoreticky možné, že nakonec odmítne i soudem přidělenou advokátku. „Obžalovaný samozřejmě nemusí souhlasit s tím, že mu byl ustanoven obhájce ex offo. Má samozřejmě právo okamžitě si zvolit jakéhokoli jiného obhájce. Takoví zvolení obhájci mají přednost před obhájcem stanoveným.“

Exposlanec a bývalý hejtman Středočeského kraje Rath je obžalovaný z ovlivňování veřejných zakázek. Údajně bral milionové úplatky, policie ho zadržela s krabicí se sedmi miliony korun. Rath obžalobu odmítá, podle něj nebylo možné tendry ovlivňovat díky kontrole úřadů. Hrozí mu až 12 let vězení, Jirát navrhuje nejméně devítiletý trest a propadnutí majetku.