Soudy se mají digitalizovat, teď jsou objemnými šanony zavalené

Na některé spisy stačí náruč, na jiné je potřeba už dodávka. Soudci se potýkají s množství i rozsahem spisů, které se jim hromadí v kancelářích. Ministerstvo spravedlnosti nyní začalo pracovat na plánu elektronických spisů, které by měly objemné šanony s dokumenty nahradit. Pilotní verzi by chtěl ministr Robert Pelikán (za ANO) spustit už v příštím roce.

UDÁLOSTI: Digitální justice? Za tři roky, za 30 milionů (zdroj: ČT24)

„Všechny dokumenty budou existovat v elektronické podobě, ideálně by měly existovat výhradně v elektronické podobě,“ uvedl záměr elektronizace soudcovské práce ministr spravedlnosti Robert Pelikán (nestr. za ANO). Soudci by pak ke spisům měli mít z počítače přístup.

Soudy se neobejdou bez odpovídajícího technického vybavení

Viceprezident Soudcovské unie České republiky Roman Lada se digitalizaci nebrání, podmínkou jsou ale investice do vybavení soudů. „Musí tomu být nastavena technika. Nedomnívám se, že v současné době jsou soudy vybaveny tak kvalitní technikou, aby takto náročné aplikace zvládla,“ upozornil Lada.

Převedení trestního spisu do jedniček a nul by nicméně podle Pelikána mělo přispět k urychlení soudní procedury. Už jen proto, že by se s materiály dalo paralelně pracovat na více úrovních. „Když máte nějaké odvolání typu námitka podjatosti, tak se celý spis stěhuje k odvolacímu orgánu, a dokud se nevrátí, tak na něm na prvním stupni nemůžou vůbec pracovat,“ přiblížil Pelikán.

Spisy jsou někdy rozsáhlé, někdy je ještě člověk unese, jindy už je potřeba vozík. Třeba v kauze Rath zabraly spisy několik velkých tašek, které se přemisťovaly v dodávce. Čas by zabralo i skenování, protože by se musely digitalizovat všechny části, třeba i doklady o doručení.

Soudní spisy
Zdroj: Václav Šálek/ČTK

Limity elektronického zobrazení i hrozba bezpečnosti

Soudce Roman Lada bude pozorně sledovat, jak se podaří systém nastavit. Elektronizace totiž může nabourat i zažité způsoby práce s dokumenty. „Soudce je třeba zvyklý pracovat najednou v několika svazcích, potřebuje konfrontovat některé důkazy, potřebuje se najednou seznámit s obsáhlými důkazy, které jsou v jednom nebo v dalším svazku,“ uvedl Lada.

Opozice upozorňuje ještě na míru zabezpečení. Zatímco teď se ke spisům dostane člověk jenom osobně, v internetové podobě by se mohly stát obětí hackerů. „Samotná úskalí ale neznamenají, že se stavíme proti myšlence elektronizace, tu považujeme za velmi užitečnou,“ dodal člen Ústavně právního výboru Marek Benda (ODS).

Podobu systému ladí ministerstvo spolu se státním zastupitelstvím. Programátoři by se mohli pustit do práce už na podzim, aby se pilotní projekt mohl spustit již příští rok. Je na něj vyčleněno třicet milionů korun. Celý systém má podle Pelikánových představ fungovat do tří let.