Libovolné přestávky mají ve sněmovně skončit

Poslanecká sněmovna se chystá na projednávání zákonů, které patří do ranku těch prioritních pro vládu Bohuslava Sobotky. Hnutí ANO chce prosadit změnu jednacího řádu, která by zákonodárcům omezila možnost vzít si přestávky na jednání poslaneckého klubu. V současnosti stačí žádost předsedy partajního klubu předsedajícímu, nově by měli o schválení pauzy rozhodovat všichni poslanci. Návrh naráží na opoziční hradbu.

„Když se sečtou všechny opoziční kluby, můžou vlastně zablokovat celý den,“ zdůrazňuje možnost opozice zdržovat jednání obstrukcemi Martin Kolovratník z Hnutí ANO. Čerpání dvouhodinových přestávek nebývá tak časté, ovšem při projednávání klíčových zákonů je kluby využívají, a to právě mnohdy jako nástroj, jak oddálit jejich schválení.

Nápad poslanců ANO odmítá i jejich koaliční partner ČSSD. Zákonodárci sociální demokracie totiž chystají vlastní návrh, jak omezit zneužívání dvouhodinových přestávek. Podle Romana Sklenáka by platil nárok na jednou dvouhodinovou přestávku týdně, nikoli denně. „O další přestávce by sněmovna hlasovala,“ upřesňuje.

Další účelové omezování, hodnotí nápad

Opoziční strany zleva doprava se ale staví proti omezení možnosti libovolně sáhnout k žádosti o přestávku. Martin Plíšek z TOP 09 se obává, že se pauzy budou schvalovat účelově podle toho, jak se to koalici bude hodit. „Jde opět o omezení práv opozice,“ má jasno předseda poslaneckého klubu ODS Zbyněk Stanjura.

Události ČT: ANO chce omezit pauzy pro poslanecké kluby (zdroj: ČT24)

A hlavou na podobný nápad vrtí i Úsvit stejně jako komunisté. „Parlament je místo, kde se diskutuje. Role opoziční a koaliční se mohou měnit, ale pravidla by měla být stabilní. Účelové změny nejsou rozumné,“ shrnuje svůj postoj Jiří Dolejš (KSČM).