Stovky obcí jsou v Česku pojištěny proti chybným rozhodnutím politiků

Žďár nad Sázavou - Zastupitelé Žďáru nad Sázavou si nechali pojistit svou odpovědnost za vlastní rozhodnutí. Chtějí tím ochránit město před možnými škodami, které by mohli způsobit. Pojistku přitom platí samo město. Podobně pojištěných obcí jsou v Česku stovky.

Až u soudu skončili kvůli podezření z nevýhodného hlasování při prodeji obecních pozemků zastupitelé Liberce nebo Hladkých Životic na Novojičínsku. Žaloba je vinila z mnohamilionových škod, které by v případě odsouzení museli hradit ze svého. A právě toho se bojí i nové vedení radnice ve Žďáru nad Sázavou. Svá budoucí rozhodnutí se proto rozhodlo pojistit. 

„Hlavní důvod je změna občanského zákoníku, kdy oproti minulosti dochází k tomu, že zastupitel v tuto chvíli ručí svým majetkem,“ vysvětlil starosta Žďáru Zdeněk Navrátil (Žďár - živé město). 

S podporou patnácti zastupitelů nakonec pojistka prošla, to se ale nelíbí opozici. Ta kritizuje jak samotnou pojistku, tak i to, že ji zastupitelům zaplatí samo město. „Toto není záležitost pojistky, my tu zodpovědnost dostáváme od občanů a oni spoléhají, že budeme náležitě spravovat jejich město,“ myslí si opoziční zastupitel Vladimír Novotný (ČSSD). 

Pojištění jednoho zastupitele vyjde na 650 korun ročně. Za sedmadvacet představitelů města tak žďárská radnice každý rok zaplatí 17 a půl tisíce. Většina zastupitelů už ale slíbila, že peníze za pojistku do rozpočtu města vrátí formou daru. 

Pojištěných radnic jsou stovky

Podobné pojištění přitom nabízejí hned dvě české komerční pojišťovny a v tichosti už ho využilo asi sedm set měst a obcí. „Pojistka se vztahuje na škody, které může zastupitelstvo způsobit městu. To znamená třeba finanční škody při zadávání veřejných zakázek,“ uvedl mluvčí pojišťovny Kooperativa Milan Káňa s tím, že pojišťují na 700 obcí a měst. „V několika případech už jsme pojistky vypláceli, celkově šlo o zhruba jeden a půl milionu korun. Případy se týkaly například pokut od finančních úřadů a v jednou jsme vypláceli i pojistku za neúmyslně zkaženou veřejnou zakázku,“ dodal Káňa. 

Advokátka Magdalena Vašinková o pojištění zastupitelů (zdroj: ČT24)

Nad podobnou pojistkou se ale pozastavují právníci. Podle nich je minimálně na hranici etiky. A podle politologů by dokonce mohlo jít o nebezpečný precedens do budoucna. „Je to trochu alibistické. Měli by si uvědomit, že vykonávají veřejnou funkci, byli zvoleni občany a vždy by měli jednat v zájmu občanů a obce,“ řekla právnička Magdalena Vašinková. „Ta koncepce je svým způsobem dost absurdní, protože představa toho, že by se třeba řecký premiér pojistil proti špatnému rozhodování, je zjevně zcela zcestná,“ dodal politolog Lubomír Kopeček z Masarykovy univerzity v Brně. 

Žďárští zastupitelé přesto své rozhodnutí hájí. I proto, že se pojistka nevztahuje na případy, kdy škodu způsobí úmyslně.