Vedra skončila, na Šumavě ráno mrzlo

Extrémy počasí se v posledních dvou týdnech vyčerpaly, na Česko nyní čeká klidné letní období s teplotami mezi 20 a 30 stupni Celsia bez prudkých dešťů či silného větru. Páteční ráno ovšem bylo obzvlášť chladné. Teploty v průměru klesly zhruba k deseti stupňům, na Šumavě dokonce mrzlo.

Údaje -2,9 stupně Celsia přišly ráno z Modravy a Březníku, jen o málo tepleji bylo na Horské Kvildě, mimo Šumavu mrzlo také na Sněžce. Nejtepleji bylo v Praze, ale ani v Klementinu nebylo více než 14 stupňů. Ranní teploty tak daly zapomenout uplynulým dvěma týdnům, kdy teploměry ukazovaly vysoko nad 30 a regionální rekordy padaly jeden za druhým.

Podle meteorologa ČT Jana Šrámka se prudká vedra v nejbližší budoucnosti opakovat nebudou, v sobotu bude 23 až 27, v neděli 25 až 29 nebo 30 stupňů Celsia, po víkendu se budou teploty pohybovat mezi 21 a 25 stupni. Nehrozí ale ani opakování prudkých bouřek a vichru, po kterých následovalo ochlazení. „Vítr by měl být slabší. Nejsilnější byl v bouřkové show v noci z úterý na středu, tam byly nárazy kolem 120 km/h – třeba na Churáňově, Milešovce – ale třeba i v Karlových Varech fouklo 90 km/h. Teď už bude vítr slabší, nárazy na severu ještě mohou být okolo 50 km/h, ale během víkendu už bude vítr docela slabý,“ shrnul Jan Šrámek. Víkend bude i jasný, z možných šestnácti hodin bude svítit slunce v sobotu 11 až 14 hodin, v neděli 8 až 11 hodin.

Víkend přinese letní teploty
Zdroj: ČT24

I přes mrazivé páteční ráno je možné vyrazit ve volných dnech k vodě. „Voda v přehradách a nádržích se po vlně veder vyhřála, nejčastější teploty jsou 23 až 27, Orlík má dokonce 28,“ upozornil Jan Šrámek. Podobné teploty panují také ve Středozemním moři, nejteplejší je Jadran, ve kterém je rovněž 28 stupňů.

Kdo ale zamíří na dovolenou do některých vzdálených destinací, měl by se mít na pozoru. Nad Tichým oceánem se tvoří tajfuny. Jeden z nich zřejmě míří na Šanghaj, kde Jan Šrámek očekává rozsáhlé škody.

STUDIO 6: Od +30 k -3 stupňům (zdroj: ČT24)