Rath: Pokud jsem mluvil o penězích, šlo o volby a sponzory

Z korupce obžalovaný bývalý středočeský hejtman David Rath prohlásil, že pokud v odposleších mluvil s manželi Kottovými o penězích, nešlo o úplatky, jak tvrdí obžaloba, ale o volby a sponzorskou činnost. Rath druhý den přednášel závěrečnou řeč před soudem, který bude pokračovat ve středu. Vedle odposlechů se zaměřil i na výpověď podnikatelky Ivany Salačové, která figurovala jako spolupracující obviněná. Soudní senát ale podle něj rekapitulace důkazů vůbec nezajímá.

David Rath nedokončil závěrečnou řeč, měl by prý mluvit ještě několik hodin. Soud jednání přerušil a bude pokračovat ve středu. Tento a příští týden by ale mohl soud zasedat každý den. Proslov protahuje citování svědků a odposlechů. Zbývá mu údajně probrat zakázky týkající se obnovy nemocnic a vyjádřit se k obžalobě. Soud tak ještě nemohl určit termín vynesení rozsudku. Podle původního odhadu státního zástupce Petra Jiráta by mohlo rozhodnutí padnout příští týden.

Trestní stíhání Davida Ratha a skupiny dalších deseti lidí se týká údajné korupce při stavebních a zdravotnických tendrech ve Středočeském kraji. Zakázky se týkaly opravy zámku Buštěhrad, gymnázia v Hostivici nebo modernizace středočeských nemocnic. Bývalý hejtman podle žalobce dostával podíly z úplatků a s ostatními obžalovanými nastavil korupční systém, ve kterém získávaly tendry předem vybrané firmy. Policie Ratha zadržela v polovině května 2012, poté strávil zhruba rok a půl ve vazbě.

Rath zopakoval, že ho soud chce exemplárně potrestat. „Proces má rysy nespravedlivého procesu. Rysů už je spousta včetně toho, že mnozí členové senátu dávají jasně najevo, že je rekapitulace důkazů vůbec nezajímá,“ prohlásil David Rath. Přísedící totiž někdy slova Davida Ratha poslouchali se zavřenýma očima nebo studovali dokumenty. Během řeči je proto napomenula nynější advokátka Davida Ratha Marcela Ondřejová. Měli by podle ní spíš poslouchat jeho slova než číst dokumenty, které podle ní s kauzou nesouvisí. Vzápětí ji ale napomenul soudce Robert Pacovský. Uvedl, že jí nepřísluší nic takového hodnotit.

Ve své řeči Rath vysvětloval, co podle něj bylo obsahem rozhovorů, které zachytily odposlechy. „Pokud jsem s Kottovými řešil cokoli okolo peněz, pak s vědomím toho, že se jednalo o volby a sponzorskou činnost,“ řekl Rath. Manželé Kottovi v dubnu dostali nepravomocně trest 7,5 roku vězení. Kateřina Kottová, dříve Pancová, byla ředitelkou kladenské nemocnice a její partner Petr Kott náměstkem kraje pro nemocnice. Obžaloba je považuje za organizátory korupce.

Rath upozornil, že u Buštěhradu a gymnázia Salačová jeho jméno nezmínila

Bývalý poslanec a hejtman se zaměřil na to, kdo v kauze údajně uplácel. Podle obžaloby to byly firmy, které získaly zakázky. Rath ale citoval výpovědi šéfů a manažerů firem, kteří podle něj popřeli, že by ho znali, nebo byť jen zprostředkovaně chtěli dát nějaký úplatek.

Rath také popřel tvrzení obžaloby, že přijal úplatek v souvislosti s rekonstrukcí buštěhradského zámku či hostivického gymnázia. Poukázal na to, že v této souvislosti se o jeho jménu nezmínila ani spolupracující obviněná Ivana Salačová. Její výpovědi Rath často cituje a zpochybňuje, protože jsou v nich prý rozpory. „Pro koho byla určená provize? Pro Pancovou. Kdo byl cílovým příjemcem provize? Nevím,“ citoval Rath otázky policie a odpovědi Salačové ohledně opravy zámku Buštěhrad. Vyšetřovatelé na ni podle něho také vyvíjeli nátlak. Její výpovědi se týkaly stavebních zakázek. „Salačová možná žije v domnění, že se něco ovlivnilo“, zmínil Rath, prý tomu tak ale není. 

  • "Doktor Rath se jako každý obžalovaný snaží vyvinit z trestné činnosti. Jsem přesvědčen, že jsem předložil dostatek důkazů, a stojím si za tím," řekl státní zástupce Petr Jirát

Případ Buštěhrad stál na počátku kauzy a podle obžaloby se u zakázky na jeho opravu navyšoval záměrně rozpočet, aby byly peníze na podplácení. Rath ale uvedl, že státní zástupce ničím nedokázal, že by kdokoliv z obžalovaných v jeho kauze navýšil rozpočet účelově. Opravovalo se prý za obvyklé ceny, a dokládá to řadou posudků. Obžaloby nicméně vychází z odposlechů, které mají dokazovat dohodu obžalovaných a upravení veřejné zakázky tak, aby byl dopředu jasný vítěz, což údajně provázelo uplácení.

David Rath s advokátkou Marcelou Ondřejovou
Zdroj: Vít Šimánek/ČTK

Když se Rath odvolá, vrchní soud může zasedat až příští rok na jaře

Očekává se, že verditkt ohledně Ratha by mohl padnout ještě tento měsíc. I když by soud v červenci ale vynesl rozsudek, pokud exhejtman využije všech opravných prostředků, může záležitost zabrat podle advokáta Jaroslava Ortmana ještě dlouhou dobu. Jenom při odvolání bude seznamování se spisem na vrchním soudu trvat minimálně čtyř až pět měsíců. Na jaře 2016 tak může být odvolací soud.

Ortman míní, že bude hodně způsobů, jak se při odvolání bude zpochybňovat rozhodnutí prvoinstančního soudu. "Bude to, že dozoroval státní zástupce, který tam neměl být. Budou tam námitky s nezákonnou, neústavní vazbou. Budou tam námitky s advokátem Pacovským, který je příbuzný soudce Pacovského. Bude tam i to, že neměla advokátka dost času. David Rath je zkušený člověk, který dobře z politiky ví, že kdo se bojí, nemůže do lesa, takže využije všechny prostředky, aby proces postavil do světla, že spravedlivý nebyl," řekl Ortman.

Druhá větev soudního líčení

Rathovi hrozí až 12 let vězení, žalobce pro něj navrhuje nejméně devět let a propadnutí majetku. Podle Jiráta se Rath podílel jako krajský hejtman na korupčním systému, s jehož pomocí se upravovaly veřejné zakázky tak, aby vyhovovaly předem vybraným firmám. Tendry se týkaly opravy staveb a modernizace nemocnic. Obhájkyně Marcela Ondřejová soudu navrhla, aby Ratha zprostil obžaloby z korupce. Obžaloba je podle ní snůška spekulativních dohadů.

Hlavní líčení bylo rozděleno do dvou částí. Nynější část se kromě Ratha týká slovenské podnikatelky Lucie Novanské, která podle obžaloby organizovala upravené soutěže. Její závěrečná řeč ale byla pouze o několika slovech.

Kauza Rath přehledně