Kottovi dostali 7,5 roku vězení. Rath čeká obdobný trest

Praha - Odsouzení manželů Kateřiny a Petra Kottových na 7,5 roku do vězení za korupci označil exhejtman David Rath za „politický monstrproces“. Považuje to za výraz soudcova ignorování důkazů, které podle něj svědčí o opaku. Rath je obžalovaný ve stejné kauze, o jeho případu bude soud rozhodovat odděleně. Pokud jeho věc zůstane u stejného soudce, očekává obdobný trest. Doufá proto, že je stále šance dostat jeho případ „k jinému, nezávislému soudu, který nebude ignorovat důkazy“.

Rath od počátku tvrdí, že celý proces je politicky motivovaný a soudce Robert Pacovský je vůči němu zaujatý. „Rok a půl dokazování znamenalo přehlídku desítek svědků, kteří vyvrátili obžalobu prakticky úplně,“ řekl ČT. Odsouzení Kottových a dalších aktérů kauzy proto považuje za důkaz toho, že soud není objektivní a spravedlivý. „Znalci jasně konstatovali v mnoha posudcích, že zakázky nebyly předražené, škoda nikomu nevznikla a zakázky probíhaly přesně podle zákona,“ dodal. 

Rath chce po soudci statisícové odškodné za nezákonnou vazbu

Kvůli podjatosti soudce Pacovského podal exhejtman dokonce několik stížností. Zatím byly všechny zamítnuty, o poslední se ještě rozhoduje. Podjatost podle něj dokazuje například pokuta ve výši deseti tisíc korun, kterou soudce dostal od Úřadu na ochranu osobních údajů za vyzrazení chráněných údajů. Ústavní soud také Rathovi vyhověl, když si stěžoval na nezákonnou vazbu. Ministerstvo spravedlnosti mu za to uznalo náhradu škody ve výši necelých 20 tisíc korun. „Po panu soudci chci odškodění v řádu stovek tisíc,“ dodal Rath.

David Rath: „Že jde o politický monstrproces, je evidentní od začátku. Už před třemi lety to bylo divadlo, vrtulníky, stovky ozbrojenců obsadily Poslaneckou sněmovnu. Mnozí lidé si na tom udělali svoji kariéru.“ 

Soud kvůli průtahům projednává Rathův případ zvlášť. Jednání jsou naplánovaná na duben a květen. Zatím ale ještě nejsou nařízené ani závěrečné řeči. Sám Rath odhaduje, že rozsudek padne nejdříve za dva až tři měsíce.

Kottovi dostali 7,5 roku, Salačová podmínku

Za manipulování veřejných zakázek ve Středočeském kraji poslal dnes krajský soud Petra a Kateřinu Kottovy za mříže na více než sedm let. Součástí trestu je i propadnutí majetku, v celkové výši kolem čtyřiceti milionů korun. U dalších šesti odsouzených dosahují tresty od podmínek až k pětiletému žaláři. Spolupracující Ivana Salačová dostala tříletou podmínku na zkušební dobu pěti let, musí také zaplatit milion korun. Salačová také nesmí vykonávat funkce ve statutárních orgánech firem. Rozsudek není pravomocný, dva odsouzení se odvolali. Detaily k rozsudkům čtěte ZDE.

Soudce Robert Pacovský při odůvodnění rozsudku také uvedl, že odposlechy telefonních hovorů a místností v kauze bývalého poslance Davida Ratha byly nakonec použitelné. Jejich kvalitu a význam předtím zpochybňovali advokáti. Státní zástupce odposlechy naopak označil za jeden z pilířů obžaloby. Více k odposlechům v kauze čtěte ZDE.

Soudce se tak při vynesení rozsudku věnoval všem argumentům, kterými se hájí i sám Rath. Vedle odposlechů odmítl například i námitku o místně nepříslušném státním zastupitelství, které na počátku případ dozorovalo. „Lze z toho vyčíst, že výchozí pozice Davida Ratha pro jeho soud není úplně ideální a že mu také hrozí nepodmíněný trest,“ dodal reportér České televize Jiří Hynek, který případ dlouhodobě sleduje.

Reportér ČT Jiří Hynek o průběhu Rathovy kauzy (zdroj: ČT24)