Vědci z Brna přišli na to, jak vzniká rakovina prsu a vaječníků

Brno - Vědci Masarykovy univerzity a centra ICRC objevili mechanismus, který způsobuje rakovinu prsu a vaječníků. O mimořádném zjištění už informoval i jeden z nejprestižnějších světových vědeckých časopisů Cell. Objev může znamenat významný posun v hledání léku na tyto typy nádorů.

Vědci objevili dlouho hledané funkce jedné rodiny proteinů, které potlačují vznik nádorů. Tyto proteiny se podílí na opravě poškození v DNA tím, že laicky řečeno zaplní zlom v DNA kopií nepoškozené genetické informace. „Pokud ale tento proces selže, mohou neopravené mutace v DNA způsobit, že buňky ztratí kontrolu nad svým růstem a chováním, což může vést ke vzniku nádorů,“ uvedl Lumír Krejčí, vedoucí výzkumného týmu z Masarykovy univerzity.

Právě Krejčí se svými kolegy přišli na to, jak mechanismus vzniku nemoci, po kterém vědci pátrali téměř třicet let, vůbec funguje. Tým složený z vědců Masarykovy univerzity a centra ICRC ve spolupráci se zahraničními vědci se zabýval studiem biochemické funkce takzvaných paralogů Rad51.

V Česku je každý rok šest tisíc nových případů rakoviny prsu, které podlehnou dva tisíce žen. Karcinom prsu je v nádorech na prvním místě v úmrtnosti žen ve věku od 20 do 54 let.

„Dlouho jsme si mysleli, že paralogy zajišťují dopravení klíčového proteinu Rad51 na místo určení. Zjistili jsme ale, že tyto proteiny pak v místě poškození vyvolají změnu v molekulární struktuře Rad51, což jej nejen zapne, ale i dramaticky zvýší jeho opravné schopnosti,“ popsal Krejčí. Když naopak paralogy v lidech zmutují, zvyšují riziko vzniku určitých typů rakoviny. 

Objevení mechanismu bylo pro vědce naprosto nečekané. Znamená nejen velký posun v možnostech vývoje léků na rakovinu, ale rozšiřuje i chápání toho, jak je oprava zlomů v DNA řízena. 

„Výzkum jako takový zatím nevede ke zlepšení kvality života pacientů, ale pochopení mechanismu nám může pomoci určit, na co se máme zacílit. Očekávám, že pozornost vědců se nyní přesune právě na tento druh původce rakoviny, otvírá to totiž novou sféru možností, kde hledat specifické terapeutické látky,“ uzavřel Krejčí. Část jeho týmu se už věnuje hledání a testování látek, které budou usmrcovat specifické typy nádorů.