Dopravní přestupky putují až na ministerstvo, které je nestíhá projednat

Praha – Ministerstvo dopravy nestíhá vyřizovat odvolání, která podávají řidiči proti sankcím uděleným ve správním řízení. Veškerá odvolání posuzuje pouhých sedm lidí a pod stolem tak končí stovky dopravních přestupků.

Poslanci nedávno znemožnili praxi, které úředníci přezdívali „výmluva na osobu blízkou“, řada řidičů, které policisté či obce přistihnou při přestupcích, se ale ani tak nemusí obávat trestu. Řada případů jde do správního řízení, které podle ředitele pražského odboru dopravně správních činností Josefa Mihalíka trvá za běžných okolností dva měsíce. „Pokud se řidič omlouvá a prodlužuje to, tak to trvá kolem půl roku,“ upozornil ovšem. I tak se úředníci vejdou do zákonného ročního limitu, jiná situace však nastává, pokud řidič s trestem nesouhlasí a odvolá se k ministerstvu dopravy.

Na ministerstvu se scházejí odvolání proti rozhodnutí ve správních řízeních v celé republice. Měly by sice mířit ke krajským úřadům, neděje se tomu tak vždy. Stovky odvolání potom přicházejí z Prahy, kde krajský úřad není. Náporu ale neodpovídá obsazení příslušné kanceláře. „Na ministerstvu to řeší sedm lidí za celou republiku,“ uvedl mluvčí úřadu Tomáš Neřold s tím, že počet úředníků zabývajících se postupem správních úřadů určují tabulky a finance, které na ně ministerstvo dostává.

UDÁLOSTI: Promlčením končí stovky správních řízení (zdroj: ČT24)

Výsledkem je promlčení řady případů – od překročení rychlosti přes jízdu v opilosti až po zavinění dopravních nehod. „Řidičovi se nestane nic, nemá ani záznam v kartě. Je beztrestný,“ shrnul výsledek Josef Mihalík, jehož podřízeným v Praze letos zatím kvůli čekání na ministerský verdikt „propadlo“ 250 případů a u dalších 400 se promlčecí lhůta blíží.

Ministerstvo chce více úředníků a méně práce

Ministerstvo dopravy problém připouští a začalo jednat s ministerstvem financí o navýšení počtu úředníků. „Konkrétní specifikace by měla být hotova do 31. července,“ poznamenal mluvčí ministerstva financí Michal Žurovec. Resort dopravy chystá ještě jedno opatření. Protože nejvíce odvolání přichází z Prahy, chce svým lidem ušetřit tak, že je rozhodování o pražských přestupcích zbaví a vše spadne na město. „Přestupky by řešily městské část a magistrát byl odvolacím orgánem,“ nastínil mluvčí Neřold. To se ale městským úředníkům vůbec nelíbí. „Chtějí to hodit na nás, ale to je neproveditelné,“ brání se šéf pražského dopravně správního odboru.

V krajích se navíc ukazuje, že i když se lze obrátit na krajský úřad, někteří nespokojení řidiči se také raději obracejí na ministerstvo. Podle police by pomohlo, kdyby se některé dopravní přestupky řešily jen blokově. Návrh se dostal i poslancům, projednávají ho a mohl by se dostat do novely silničního zákona.

Přestupky pro bloková řízení
Zdroj: ČT24