Brno v obležení? Rozkopané dálnice budou ve všech směrech

Takřka jako při obléhání si může v příštích týdnech připadat Brno. Dělníci totiž postupně obsadí všechny příjezdové cesty. K modernizaci dálnice D1, která probíhá už i za Kývalkou, přibudou v sobotu obdobné práce na začátku dálnice D2 a v pondělí navíc i omezení směrem na Vyškov. Na velké komplikace se musí připravit také ti, kdo míří autem do Evropy. V Bavorsku totiž teprve nyní začínají prázdniny a první prázdninový víkend nastal také v Bádensko-Württembersku. V Rakousku potom o víkendu proběhnou velké sportovní akce. Řidiči navíc nesmějí zapomínat, že pokračují i další uzavírky, které komplikují cestování po silnicích již delší dobu.

Dálnice D2, 0.–4. kilometr:

Na jihu Brna začíná oprava prvních čtyř kilometrů dálnice D2. Jde o úsek využívaný nejenom k dálkovým cestám, ale také k jízdám na nákupy do obchodních center na okraji města, podle údajů tudy denně jezdí 48 tisíc vozidel, z toho 21 tisíc jede nakupovat. Na opravovaných čtyřech kilometrech se sice bude jezdit čtyřmi pruhy, ale zúženými a odvedenými od středového pásu. V časech a místech, kdy se bude pokládat nový povrch, ale zůstanou řidiči v každém směru odkázáni na jediný pruh. „Technicky i organizačně se jedná o velmi náročný proces skloubení kvalitní opravy povrchu s co nejmenším zásahem do plynulosti provozu a obslužnosti míst kolem dálnice,“ podotkl mluvčí Ředitelství silnic a dálnic Jan Rýdl. Rekonstrukce D2 v Brně bude mít čtyři etapy, poslední má skončit v říjnu. V průběhu prací se bude měnit vedení jednotlivých jízdních pruhů.

Dálnice D1, 199.–215. kilometr:

Omezení na dálnici směrem k nákupním centrům ale není jediné, které omezí dopravu u Brna. Na D1 směrem na Prahu pokračuje modernizace vybraných úseků včetně toho u Kývalky, od pondělí navíc začnou práce ve směru na Vyškov. Dotknou se velmi dlouhého úseku od 199. až po 215. kilometr, tj. mezi Brnem-Ivanovicemi a Rousínovem. V prvním týdnu budou probíhat přípravné práce, při kterých se bude směrem na Vyškov jezdit jedním pruhem, v opačném směru zůstanou dva.

  • Vedle omezení na dálnici čeká cestující z Brna také výluka na železnici. Až do konce listopadu nepojedou vlaky po uherskohradišťské trati mezi Brnem a Nesovicemi. Náhradní autobusy budou mít tři linky s různým počtem zastávek, navíc pojedou posilové spoje mezi Židenicemi a Slatinou.

Nelze ovšem opomenout ani další dálniční tahy z Brna. Na D1 směrem na Prahu probíhá modernizace, která se v současnosti týká úseků Hvězdonice–Ostředek, Lhotka–Velká Bíteš a Ostrovačice–Kývalka. Jezdí se omezenou rychlostí ve zúžených jízdních pruzích. Na R52 směrem na Vídeň rovněž probíhají opravy. Objíždět rozkopaná místa po jiných komunikaích ale podle mluvčího Ústředního automotoklubu (ÚAMK) Petra Vomáčky nemá smysl. „Objízdné trasy většinou nejsou, i tam se komunikace opravují,“ varoval.

Německo a Rakousko: Začínají prázdniny i sportovní akce

Sázka na to, že kdo nejede z Brna, do dopravní zácpy se nedostane, by ovšem byla lichá. Naopak, celou Evropu čeká velmi problematický víkend. Zejména ti, kdo vyrazí k moři do Itálie nebo na Jadran, se musí připravit na velké zdržení. Až 1. srpna totiž začínají prázdniny v Bavorsku, v týdnu navíc začaly i v Bádensku-Württembersku. V obou zemích žije dohromady přes 20 milionů lidí, pro nemalou část z nich nyní nastala chvíle, kdy se rozjedou na dovolenou. Ředitelství silnic a dálnic a ÚAMK proto vydaly varování na možná zdržení zejména u Mnichova a Vídně a na tazích do Itálie či Chorvatska. Již v pátek po poledni varoval Petr Vomáčka před kolonami na mýtnici Záhřeb-Lučko. „Čeká se zhruba 50 minut směrem do Istrie,“ upozornil.

Situaci ještě zhorší opravy Brennerské dálnice A13 u Innsbrucku, která je součástí spojení bavorské metropole s Itálií. V noci mezi 20. a 5. hodinou bývá zcela uzavřena.

I na dalších místech v Rakousku se mohou řidiči zdržet, zejména na A2 (Vídeň – Štýrský Hradec) mezi 111. a 115. kilometrem, kde probíhají práce, ale také poblíž Klagenfurtu a severozápadně od Štýrského Hradce. V Klagenfurtu a na závodním okruhu ve Spielbergu proběhnout významné sportovní akce – mistrovství Evropy v plážovém volejbalu resp. závod cestovních vozů série DTM.

  • Ve Francii potom mají 1. srpna zákaz jízdy autobusy s dětmi. Země si tak připomíná tragédii z roku 1982, kdy při nehodě autobusu u Dijonu zahynulo 55 dětí.