Zeman se omluvil, že se Peroutkův článek nenašel. Trvá ale na tom, že je

Prezident Miloš Zeman se neomluví za své tvrzení, že existuje článek Ferdinanda Peroutky, v němž spisovatel tvrdí, že je Adolf Hitler gentleman. Místo toho se Zeman omluvil za to, že tento článek nenašel. V návaznosti na lednové tvrzení o jeho existenci během konference o holocaustu na sebe přivolal kritiku a Hrad se pokoušel článek dopátrat.

Hrad si stanovil konec června jako termín pro nalezení článku, v němž měl Peroutka napsat, že je Hitler gentleman. Článek měl ukazovat na Peroutkovo pochybení. Úkolem dohledat článek byl pověřen především Zemanův tiskový mluvčí Jiří Ovčáček. V hledání nebyl úspěšný, proto Hrad ve středu vypsal odměnu. Miloš Zeman v existenci článku nadále věří, protože ho „viděl na vlastní oči“.

  • "Jeden z největších českých novinářů Ferdinand Peroutka uveřejnil v prestižním časopise Přítomnost článek s titulkem Hitler je gentleman. Tentýž novinář po mnichovské dohodě napsal: 'Nemůžeme-li zpívat s anděly, musíme výti s vlky'," řekl v lednu prezident Zeman .

V dubnu Zeman prohlásil, že se omluví, když se článek nenajde, a jedna omluva nyní zazněla. „Omlouvám se za to, že se tento článek nenašel,“ prohlásil prezident. Spolu s tím ale přišel s hypotézou, proč je tak obtížné článek nalézt. „Víte, že Ferdinand Peroutka byl zejména v závěru první republiky několikrát cenzurován. Já jsem tuto odměnu vypsal právě proto, aby se zjistilo, zda tento článek nepodlehl cenzuře,“ uvedl prezident s tím, že co četl v univerzitní knihovně, bylo první vydání. „Myslím si, že možná tam cenzura ještě nezasáhla,“ doplnil.

V souvislosti s tvrzením o Peroutkově selhání na sebe přivolal kritiku odborných kruhů i Peroutkových příbuzných. Vnučka novináře Ferdinanda Peroutky třeba podala žalobu na stát. Chce tak zajistit, aby se prezident Miloš Zeman omluvil za výroky, které o Peroutkovi pronesl v lednovém projevu. Nynější vyjádření prezidenta podle ní není omluva, kterou požaduje. „Dokud se prezident neomluví, žaloba stále platí,“ dodala. Mýlit se je podle ní velmi lidské, zároveň je lidské, dokonce gentlemanské, když chybu člověk přizná. Hlava státu by se podle ní měla umět omluvit.

  • "Prezident hovoří v poslední době jen o jednom článku, neexistujícím, Hitler je gentleman, ale na lednové konferenci dokládal údajnou Peroutkovu fascinaci nacismem dvěma texty. U prvního – 'Když nemůžeme s anděly zpívat, musíme s vlky výti' – se vědělo do čtrnácti dnů, že jeho autorem není Peroutka, ale Stránský, který ho tehdy napsal pod pseudonymem. Tuším, že v padesátých letech se k jeho autorství přihlásil. Přinejmenším by se prezident mohl omluvit už teď za tento odkaz na článek, který napsal někdo jiný," řekla Peroutkova vnučka Terezie Kaslová.

Mluvčí Ovčáček zároveň v průběhu hledání článku zveřejňoval jiné Peroutkovy příspěvky z období druhé republiky a počátku okupace, které považuje za problematické. Podle Zemana Ovčáček našel několik prokazatelně publikovaných Peroutkových článků, kde autor píše o Hitlerovi jako o největším z Němců, že lidé nemají věřit prezidentovi Edvardu Benešovi a Moskvě, že má stát spolupracovat s Velkoněmeckou říší. „Naučme se úctě k lidem, kteří něco v životě udělali, a najděme také odvahu upozorňovat na jejich chyby,“ dodal Zeman.