Zemětřesení v zemi Kaznějovsko: Při cvičení hájí USAR tým prestižní certifikaci

Kaznějov (Plzeňsko) – Hasiči z vyhledávacího týmu USAR obhajují mezinárodní certifikaci, která je řadí k elitním světovým jednotkám přivolávaným k nejtěžším katastrofám. Vrcholnou certifikaci má na světě pouze 29 týmů, její získání resp. udržení je ale velmi náročné. Schopnosti českých hasičů posuzuje komise se zástupci Austrálie, Číny, Islandu, Belgie, Finska, Maďarska a Německa.

Certifikaci Úřadu OSN pro koordinaci humanitární pomoci, deklarující nejvyšší úroveň HEAVY má český USAR tým od roku 2010. Po pěti letech ji musí obnovit. Své schopnosti 69členná skupina předvádí při cvičení v západočeském Kaznějově – poblíž hasičské stanice v Plasech, kde tým působí. Tématem je zemětřesení, které se stalo ve fiktivní zemi Kaznějovsko na území bývalého výrobního závodu. Při zemětřesení se zřítila většina budov a další mají narušenou stabilitu. Kaznějovsko požádalo o mezinárodní pomoc z Plasů. „Cvičí se vyhledání a vyproštění obětí ze sutin, organizační a taktické činnosti. Například rozhodovací proces vyslání odřadu, balení vybavení, svoz kynologů a lékařů, lékařské a veterinární prohlídky, celní a imigrační procedury po příletu,“ popsala mluvčí generálního ředitelství Hasičského záchranného sboru Nicole Zaoralová.

Cvičení potrvá do pátku, potom expertní tým složený ze zástupců mezinárodní poradní skupiny pro vyhledávání a záchranu osob při OSN rozhodne o další certifikaci týmu USAR. Podaří-li se ho českým záchranářům obhájit, půjde o prestižní úspěch. „Týmů tak profesionálních, jako je náš, je na světě jen 29, například v Japonsku, Velké Británii a Německu. Pravidla pro certifikaci jsou velmi náročná. Pokud si nějaká země vyžádá pomoc, je pro ni takový tým zárukou stanovené profesionální úrovně,“ řekl Martin Pávek, koordinátor cvičení.

Tým USAR zasahoval ve fiktivní zemi po zemětřesení (zdroj: ČT24)

Manuál pro hodnotitele má podle Pávka několik desítek stran. Obsahuje téměř sto bodů, které experti hodnotí. Český tým musí uspět ve všech ohledech. Pokud v jediném z nich selže, o certifikaci přijde.