Barták a zbrojař Smrž žádají po státu odškodění přes 31 milionů

Exministr obrany Martin Barták a zbrojař Michal Smrž žádají po státu odškodnění za trestní stíhání v kauze úplatků při nákupu vozů Tatra pro českou armádu. Dohromady jde o více než 31 milionů korun. České televizi to potvrdila mluvčí ministerstva spravedlnosti Kateřina Hrochová. Barták a Smrž čelili obžalobě za to, že údajně žádali úplatek od představitelů Tatry za vyřešení problémů, které měla firma při dodávce několika stovek terénních aut. Soud je ale oba obžaloby zprostil.

„Martin Barták žádá zadostiučinění ve výši 200 tisíc korun, pan Michal Smrž podstatně vyšší částku - cca 31 milionů korun,“ uvedla Hrochová. Vyřízení žádostí lze podle mluvčí ministerstva očekávat koncem roku.

V prosinci 2014 Bartáka a Smrže definitivně osvobodil pražský vrchní soud. Podle předchozího verdiktu prvoinstančního soudu předložila obžaloba málo důkazů. Odvolací instance také zdůraznila, že neexistuje žádný přímý důkaz ani věrohodná síť těch nepřímých. Více o kauze čtěte zde.

Barták odjel jako první náměstek ministryně obrany v únoru 2008 do amerického Centreville v delegaci premiéra Mirka Topolánka (ODS). Tam podle obžaloby neúspěšně požadoval po předsedovi dozorčí rady automobilky Tatra Williamu Cabanissovi úplatek ve výši pěti milionů dolarů (přes 80 milionů korun). Penězi si firma měla zajistit hladký průběh zakázek vypisovaných ministerstvem.

Bartákův známý a majitel zbrojařské firmy MPI Group Smrž se pak měl podle obžaloby pokusit o podvod snahou vylákat z představitelů Tatry peníze tím, že před nimi předstíral vliv na představitele českého ministerstva obrany i vlády. Podle spisu sliboval například zajištění osobního setkání s premiérem, a to nejprve za 100 milionů korun, později za 20 milionů. Oba obžalobu od počátku odmítali.