Více než polovina zájemců o armádu neprojde, sníží se zdravotní požadavky

U zdravotních prohlídek při náboru do armády skončí až šedesát procent zájemců, u aktivních záloh ještě víc. Armáda tak chce snížit některé zdravotní požadavky, což by mělo statistiky vylepšit. Změna by se dotkla třeba lidí s lehkou sennou rýmou nebo mírnou poruchou štítné žlázy.

Armáda připravuje změnu příslušné vyhlášky, aby zdravotní prohlídky nevyřazovaly velké množství aktivních zájemců o službu v armádě nebo zálohách. „Tím největším sítem nejen pro vojáky z povolání, ale samozřejmě i pro aktivní zálohy, je v současné době systém zdravotních prohlídek,“ řekl ředitel armádní sekce rozvoje a plánování schopností Pavel Adam. Poznamenal, že je na zvážení, jestli je za špatnými statistikami stav současné populace a zdravotní stav jedinců, nebo je to problém vyhlášek. „To ukáže až čas,“ poznamenal.

Generální štáb tak po několika diskuzích s lékaři dospěl k názoru, že se bude příslušná zdravotní vyhláška novelizovat a v devíti oblastech se zmírní posudková kritéria. „To by svým způsobem mohlo umožnit zvýšení počtu náborů,“ řekl Adam. Poznamenal, že nevidí důvod, proč by se do armády nemohl dostat člověk se zdravotním omezením, které mu nebude při výkonu konkrétní pozice vadit. Taková situace je u vojáků, u kterých se zdravotní potíže objevily až po vstupu do armády.

Mluvčí generálního štábu Jan Šulc upřesnil, že se zmírnění posudkových kritérií bude týkat třeba mírných poruch štítné žlázy, některých stomatologických anomálií, lehčích projevů senné rýmy, zhojených žaludečních vředů nebo třeba atopického ekzému bez kožních projevů v posledních deseti letech.

Zmírní se možná i zvažované odvody žen

Vyhláška by měla být přijata v souvislosti s širší brannou legislativou, kterou tvoří tři důležité zákony. Ty například znovuzavádějí odvody (ale nikoliv prezenční službu) nebo zatraktivňují příslušnost v aktivních zálohách. Zákony nyní míří do sněmovny. Patrně se dočkají několika změn. Ministr obrany Martin Stropnický (ANO) na výboru pro obranu avizoval, že poslancům předloží pět změn. Mluví se například o tom, že by mohly být zmírněny povinné odvody žen, které navrhovaný zákon nově zavádí.

Vydáno pod