Státní úředníci budou mít více volna než ostatní

Státní úředníci se mohou těšit na více volných dnů. Oproti běžným zaměstnancům nebudou muset chodit do práce například při promocích svých dětí či vnoučat, tátové také dostanou dva dny volna po narození dítěte. Příslušné nařízení schválila vláda. Podle premiéra Bohuslava Sobotky (ČSSD) jde mimo jiné o kompenzaci za to, že se úředníkům nezvýší tarifní platy o 25 procent, jak se původně avizovalo.

Do práce nebudou muset státní zaměstnanci zařazení pod služební zákon například v případě zásadních životních událostí dítěte, sourozence nebo vnoučete. Volno dostanou třeba na jejich svatbu nebo při doprovázení dítěte při jeho prvním školním dni. Z práce budou omluveni i při uzavírání registrovaného partnerství, při promoci své nebo svých sourozenců, dětí a vnoučat. Den volna si budou moci vzít také kvůli zařízení důležitých osobních nebo rodinných záležitostí.

Ministerstvo vnitra rozšíření volna zdůvodnilo tím, že se „jeví jako vhodné a souladné se současnými společenskými trendy“. Není to přitom první výhoda pro státní úředníky spadající pod služební zákon. V prvních dvou týdnech nemoci dostanou také více peněz. Zatímco nyní úředníci stejně jako většina ostatních státních zaměstnanců pobírají v prvních 14 dnech 60 procent ze sníženého platu, nově budou brát 60 procent z celého svého platu. Státní úředník s platem 25 tisíc měsíčně hrubého měsíčně si tak v prvních deseti dnech nemoci polepší skoro o čtyři stovky. Státní úředník s hrubým platem 45 tisíc o víc než dva tisíce.

Pavel Bělobrádek, vicepremiér a předseda KDU-ČSL: „Je to cesta, jak kvalitním lidem, kteří by v komerčním sektoru dostali podstatně vyšší platy, alespoň nějakým způsobem kompenzovat to, že pracují pro stát. Máme tu náměstky, kteří šli s platem o desítky až násobky dolů.“

Podle premiéra Bohuslava Sobotky (ČSSD) jsou výhody určitou kompenzací za to, že zhruba 70 tisícům úředníků státní služby nebudou zvýšeny tarify o 25 procent, jak se původně avizovalo. „Mimo jiné z rozpočtových důvodů jsme se dohodli na tom, že platy porostou všem stejně. Objem mezd se v příštím roce zvýší o tři procenta,“ řekl Sobotka po jednání vlády. „Výhody bude státní zaměstnanec konzumovat několikrát během života. Je to svým způsobem kompenzace i za určité povinnosti, které ti, kteří jsou v režimu zákoníku práce, nemají. Každý státní zaměstnanec bude například během jednoho roku moci být přeložen na jiné služební místo až na dva měsíce,“ doplnil šéf českých úředníků Josef Postránecký.

Osobní příplatek dostane jasná pravidla

Vláda schválila i jednotná pravidla pro vypracování služebních hodnocení. Na nich bude záležet výše osobního příplatku. Jasná pravidla mají podle představ ministerstva vnitra zabránit zneužití osobního příplatku nadřízenými. Ministerstvo by mělo vydat metodickou pomůcku, která by měla popsat kritéria, podle nichž bude zaměstnanec hodnocen. Sloužit by k tomu mohly předpisy používané při hodnocení zaměstnanců Evropské komise.

Hodnoceno bude například to, jak rychle a samostatně úředník pracuje a jak naplňuje stanovené cíle. Menší roli bude hrát služební kázeň. Maximální výše příplatku je 50 procent tarifu nejvyššího platového stupně v platové třídě, do které je zaměstnanec zařazen. Úředníci, kteří dosáhnou mimořádně dobrých výsledků a budou označeni za vynikající, všeobecně uznávané odborníky, budou moct získat až 100 procent odpovídajícího platového zařazení.

Ministři také schválili, kdy bude možné přijmout do služebního poměru úředníka na dobu určitou. Bude se tak moci stát třeba v případě plnění časově omezeného úkolu nebo při vyslání do zahraničí.     

Tisková konference po jednání vlády (zdroj: ČT24)