Za byt zaplatili už třikrát a šetří, aby mohli platit znovu

Praha - Pražský vrchní soud rozhodl, že klienti společnosti H-System se nemusí vystěhovat z bytů v Horoměřicích. Mezi klienty, kteří s napětím sledovali jednání soudu, patří i Milena Drdácká. Za byt utratila už zhruba tři miliony korun a je smířená s tím, že za něj bude ještě platit. Na výkup šetří v Horoměřicích všichni, například manželé Stadlerovi tak nešli ani do důchodu.

Paní Drdácká dnes doufá, že kvůli vystěhování míří k soudu naposledy. Atriový byt v Horoměřicích jako jedna z mála zaplatila ne dvakrát, ale třikrát. „Nejdříve jsme dali odstupné pánovi, který nám tady přenechal místo,“ vzpomíná Milena Drdácká. Další zhruba milion korun pak dali H-systému, za milion a půl pak dům dostavěli.

Všechny peníze, které doteď vydělala, šetří na další výkup. Byt, ve kterém bydlí 15 let, je rozhodnuta neopustit. Odpoledne se vrací do Horoměřic s vědomím, že ji z domu teď nikdo nevystěhuje. Minimálně do doby, než Nejvyšší soud rozhodne o dovolání.

Za byt zaplatili už třikrát a šetří, aby mohli platit znovu (zdroj: ČT24)

Klienti zkrachovalé společnosti H-systém se z Horoměřických bytů stěhovat nemusí. Odvolací soud totiž potvrdil dřívější verdikt městského soudu v Praze. Aby lidé byty opustili, požadoval správce konkurzní podstaty Josef Monsport, který už před začátkem dnešního jednání řekl, že domy prodá i s obyvateli. 

Společnost H-System uzavřela po svém založení v roce 1993 se stovkami zájemců smlouvy o výstavbě a převodu bytů a domků v okolí Prahy. Na podzim roku 1997 ale firma zkrachovala, když stihla dokončit jen 34 rodinných domů.

Případ H-System je jedna z největších a nejznámějších podvodných kauz v novodobé historii Česka. Počátkem 90. let do H-Systemu investovali lidé, kteří si chtěli pořídit nové bydlení, slíbených domů se však většinou nedočkali. Po Klausově amnestii se justice přestala zabývat podílem tří aktérů případu - Jaroslava Vítka, Jaroslava Eliáše a Ladislava Tůmy. Už dříve dostal dvanáctiletý trest vězení šéf H-Systemu Petr Smetka, na nějž amnestie nedopadla. V kauze H-System přišlo nejméně 1 095 lidí o více než 980 milionů korun.