Vor v zakoně Soghojan podal ústavní stížnost. Chce „spravedlivý proces“

Praha – Arménský mafiánský boss Andranik Soghojan podal v Česku ústavní stížnost. Podle svých slov chce spravedlivý proces. Tuzemské soudy ho totiž poslaly na 22 let do vězení za to, že si měl v Praze v roce 2007 objednat vraždu arménského podnikatele. Soghojan pak podal dovolání k Nejvyššímu soudu, ten ho minulý týden zamítl. Takzvaný „vor v zakoně“ je na útěku a mezinárodně hledaný.

„Můžu potvrdit, že stížnost byla k Ústavnímu soudu podána dne 21. května. Stížností se Andranik Soghojan domáhá práva na spravedlivý proces. Více nemůžu komentovat,“ sdělila mluvčí Ústavního soudu Miroslava Sedláčková.

  • Andranik Soghojan je „vorem v zakoně“, tedy vysokou kriminální autoritou zločineckých skupin ze zemí bývalého Sovětského svazu.

Soghojan si podle soudu v roce 2007 v Praze objednal vraždu arménského podnikatele. Při následném honu byl v metropoli omylem zavražděn jiný člověk a další byl pobodán. Soghojana pražský městský soud nejprve nadvakrát osvobodil, odvolací vrchní soud však případ vždy vrátil k novému projednání. Odsuzující rozsudek padl až poté, co kauzu dostal na starost jiný soudce. Definitivní trest Soghojan obdržel v říjnu 2013, v té době však byl už nějaký čas v zahraničí, protože justice ho po původně zprošťujícím verdiktu propustila z vazby.

Soghojan je momentálně na útěku a je mezinárodně hledaným. V říjnu 2014 byl zadržen v Arménii a skončil ve vazbě. Následně byl 8. ledna 2015 propuštěn. Arménie své občany do cizích států nevydává. Tamní ministerstvo spravedlnosti také odmítlo převzetí českého rozsudku, arménský právní řád totiž neobsahuje procesní pravidla, která by to umožnila.