Praha, Brno i Londýn - kauza norských dětí vyhnala kritiky do ulic

Praha/Brno - V Praze, Brně i několika evropských městech se dnes konaly pochody na podporu rodin, z nichž norská sociální služba odebrala děti. Dohromady necelé tři stovky lidí prostřednictvím transparentů a hesel kritizovaly podle nich nezákonné postupy norské sociální služby. Lidé poukazují hlavně na případ Evy Michalákové, které v Norsku odebrali dva syny. Chlapci jsou tak již roky u pěstounů. Stejné demonstrace jsou dnes v dalších evropských zemích, včetně Norska.

Akce v Praze začala krátce po poledni na Hradčanském náměstí několika projevy. Potom se lidé vydali na pochod. Nesli transparenty a provolávali hesla, třeba „Norsko krade naše děti“ nebo „Vláda není naše máma“. Demonstranti ukončí pochod u norského velvyslanectví v Hellichově ulici, kde položí růže jako symbol údajné šikany jejich dětí ze strany sociálních úřadů v Norsku i dalších evropských státech. 

Na akci zvala lidi prostřednictvím videa i Michaláková. Sama má být na shromáždění v Oslu. Podobná demonstrace se koná kromě Prahy a Osla i ve Vilniusu, Londýně, Dublinu či Stockholmu. V Brně se před sídlem Úřadu pro mezinárodněprávní ochranu dětí potkalo asi 30 lidí s transparenty, podle jednoho například v Norsku stát krade děti. „Cílem je to, aby Norsko změnilo celkově svůj postoj, protože Michalákovi jsou jenom malinká kapka v moři bezpráví, které se tam děje,“ řekl svolavatel Kamil Papežík. 

Do řešení kauzy se už dříve zapojila česká diplomacie, podala Norsku dvě nóty. Premiér Bohuslav Sobotka (ČSSD) se obrátil na předsedkyni norské vlády. Ministryně práce Michaela Marksová (ČSSD) řekla, že bude další kroky koordinovat.

Norové děti odebrali před čtyřmi lety

Bratry Michalákovy odebrala norská služba pro ochranu dětí Barnevernet v roce 2011 kvůli podezření na jejich zneužívání. Oba rodiče vyšetřovala policie, ale vyšetřování zastavila. Matka však přiznala, že syny výchovně plácla, což je v Norsku zakázáno zákonem. Totéž podle ní dělal její bývalý manžel.

Děti se rodičům nevrátily, naopak v únoru 2012 zbavily norské úřady Michalákovy práva na péči a každý z bratrů žije v jiné pěstounské rodině. Matka dětí neuspěla se stížnostmi u norských soudů ani Evropského soudu pro lidská práva ve Štrasburku. S manželem se rozvedla, uvedla, že kvůli tlaku norských úřadů, které přislíbily, že jí v takovém případě děti vrátí. Otec dětí v průběhu soudních řízení snahu vzdal, na rozdíl od matky se proto s dětmi vůbec nesmí vídat. V dubnu podala Eva Michaláková návrh na navrácení chlapců do rodiny. Reakcí však byl naopak požadavek na adopci.

Vydáno pod