Zásah proti squatterům stál čtvrt milionu, Chovanec o něm pochybuje

Praha – Ministr vnitra Milan Chovanec (ČSSD) stále pochybuje o masivním policejním zásahu proti squatterům v usedlosti Cibulka. Zásah prý přišel daňové poplatníky na zhruba čtvrt milionu korun, prohlásil v Otázkách Václava Moravce. Chovanec si kvůli tomu vyžádal zprávu od policie, kterou ale zatím nedostal. Ředitel pražské policie Luděk Procházka už dříve řekl, že zásah byl v souladu se zákonem.

„Chci vědět, zda byl zásah přiměřený, zda finanční prostředky nebyly vynaloženy marně. Vedle toho by mě zajímalo, proč jsme konali takto rychle,“ uvedl Chovanec, jenž podotkl, že tamní obyvatelé měli s majitelem usedlosti smlouvu, která skončila. Ministr se obává, aby zásah nevedl tomu, že se na policii budou obracet vlastníci dalších nemovitostí, kteří mají problém v občanskoprávních sporech o jejich vyklizení.  

Zasahující policisty Chovanec nekritizuje, ale doufá, že ve spisu budou informace, které budou zákrok opravňovat. Pokud tomu tak nebude, měl by nést důsledky ten, kdo zásah nařídil, uvedl ministr. Připomněl, že byla akce pod dozorem státního zástupce.  

Naopak poslankyně a starostka Prahy 2 Jana Černochová (ODS) policii hájila: „Pokud jsme se před několika málo týdny dozvěděli, že v ČR působí Síť revolučních buněk, která mimo jiné vznikla i proto, že jim vadí, jakým způsobem policie vyklízí squaty, tak mi přijde, že je v tuto chvíli strašně důležité, aby se pan ministr vnitra postavil za policii a musíme se za ni postavit všichni napříč politickým spektrem.“

Podle policejních informací se zásahu v usedlosti Cibulka zúčastnilo 130 policistů. Počet prý odpovídal původním zprávám, podle kterých mělo být v usedlosti až 70 lidí. Jenže nakonec bylo squatterů jen 30 a většina z nich odešla dobrovolně. Proti čtyřem squatterům, kteří odmítali poslechnout výzvy, policisté použili donucovací prostředky.  

Jeden z obyvatel Cibulky dostal od soudu následně dvouměsíční podmínku, proti níž podal odpor. Případ proto projedná soud v hlavním líčení. Celkem skončilo podle policie na služebnách 12 lidí.

Demonstrace na Václavském náměstí

Zhruba tři stovky převážně mladých lidí protestovaly pod dohledem policie na Václavském náměstí v Praze proti nedávnému vyklizení usedlosti Cibulka. Podle pořadatelů chtěli účastníci demonstrace vyjádřit nesouhlas s postupem policie a přimět majitele usedlosti k jednání. Rádi by s ním obnovili nájemní smlouvu. Z Václavského náměstí se pak vydal průvod k symbolu pražských squatterů - vile Milada v Praze 8.