Pytláci chtějí trofej a rysů u nás ubývá. Úřady mají zakročit

Ještě v druhé polovině 90. let byla tuzemská populace rysů na novodobém vrcholu čítajícím kolem 150 kusů. Od té doby klesl jejich stav přibližně na polovinu. Hlavním důvodem je nelegální trofejní lov - ministr Richard Brabec už oznámil, že jeho resort začal více spolupracovat s policií v regionech. Zda se pokles kočkovitých šelem u nás zastaví, ukáže budoucnost.

Podle odhadů ministerstva se v současnosti populace pohybuje mezi 60 až 80 jedinci. „Kvůli nelegálnímu lovu začal resort více spolupracovat s policií v regionech, kde se rys vyskytuje,“ řekl ministr Brabec. Na péči o vzácné druhy věnuje ministerstvo další peníze.

Pokles považuje Brabec za významný. Podle vedoucího oddělení druhové ochrany na MŽP Jana Šímy musí být policie schopna lépe zajistit důkazy pytláctví, což je často obtížné. Veřejnost také nesmí pytláctví tolerovat, dodal. Svůj díl na úbytku nese i snižující se prostupnost krajiny pro rysa, který má obrovský akční rádius. Denně šelma urazí až 100 kilometrů a vadí jí třeba fakt, že krajinu rozdělují silnice.

Ministerstvo podpoří boj proti pytlákům rysa (zdroj: ČT24)

V české přírodě žijí tři velké šelmy, vedle rysa také medvěd a vlk. Ochránci sledují třeba smečku vlků v okolí Doks už přes rok. Čekají, jestli se rozroste. Nedůvěra lidí k šelmám ale stále trvá, podle ministra je potřeba je přesvědčit, že návrat zvířat do české přírody pro lidi neznamená důvod k obavám.