Zastaralé jméno v telefonním seznamu naláká podvodníky na seniora

Praktiky zlodějů, kteří cílí na seniory, jsou podle policistů čím dál propracovanější. K získání informací a důvěry starších lidí teď často využívají telefon. V rozhovoru se pokoušejí důchodce zmást, získat jejich důvěru a pak i peníze.

Události ČT: Podvodníci se snaží zmást seniora po telefonu (zdroj: ČT24)

Nynějším spojencem podvodníků a zlodějů se stal telefonní seznam. V něm si vyhledají méně častá, archaická jména. Spoléhají se, že právě pod nimi se nacházejí starší osoby, které by mohli okrást. Přemysl, Ctirad nebo Blahoslav se tak může snadno stát cílem zlodějova plánu. Když seniorům zavolají, chovají se vypočítavě a využívají výhod telefonní komunikace.

Autentický příklad rozhovoru mezi manipulátorem a starším mužem se náhodou podařilo natočit na záznamník. Jakmile starší muž přijal hovor, zloděj se ozval s familiárním tónem. „Jak se máš, dědo? Co děláš?“ zachytil záznamník slova podvodníka. Postarší člověk se nejprve snažil zjistit, kdo volá. Zloděj se podiveně zeptal, co že neví. „Pachatel jenom čeká, čím mu senior nahraje, a on na to samozřejmě navazuje,“ upozornil vedoucí policejních psychologů Vladimír Voska. Senior sám začal vysvětlovat, že jenom podle hlasu ho nepozná, a sám navrhl, jestli to není některý z jeho vnuků. „Pachatel už ví, že má nějaké vnuky. Tam se nejde splést,“ řekl Voska. Zmínky se tak zloděj automaticky chytil a tvrdil, že je jeho nejstarší vnuk. Starší muž mu pak zmínil i vnukovo jméno.

Zpravidla se manipulátor snaží následně se seniorem domluvit na předání peněz. Senior z tohoto telefonátu byl ale nakonec opatrnější a o peníze nepřišel. Starší muž hovor ukončil a ověřil si, že mu jeho skutečný vnuk nevolal. V jiných situacích se manipulátoři vydávají také za operátory různých společností. Policie doporučuje, aby lidé jednoduše nedůvěřovali a byli obezřetní. „Ptát se, komunikovat s rodinou, se sousedy,“ doplnil Jaroslav Karásek z policejního prezidia.

Telefonní seznam
Zdroj: ČT24

Peníze potřebovala na operaci příbuzného z ciziny

Seniory podvodníci stále oslovují i na ulicích nebo v domech. Jednu seniorku na Ústecku podle policie okradla jiná žena o osmdesát tisíc korun. Pro svůj podvod použila i kostým, paruku a brýle. Peníze sháněla pro příbuzného z ciziny, který v Česku potřeboval na operaci. Seniorka uvěřila a hotovost vybrala z účtu. „Pokud samozřejmě senior peníze nemá doma, tak jsou schopni ho odvézt do banky,“ dodal Karásek. Pachatelku nakonec ústečtí kriminalisté dopadli. Prokázali jí dokonce dvacet podobných případů.

Jiný muž pracoval jako obchodní zástupce firmy nabízející dodávky energií domácnostem. Svým podvodem připravil 84letou ženu z Prahy trpící poruchou paměti o čtvrt milionu korun. Její peníze získával postupně, nejdříve hotovost v bytě a pak i peníze z účtu. Podezřelý byl dopaden a k okradení seniorky se přiznal. Podvedl ale podle policie i další lidi.