V péči o válečné veterány jsme za Západem ještě daleko

Čeští vojáci, kteří se vrací z misí do civilního života, musí řešit celou řadu problémů. Řada z nich má psychické a zdravotní následky nebo potíže s nalezením nového zaměstnání. V Česku ale stále chybí systémové řešení, jak jim pomoci. Situace novodobých válečných veteránů proto byla i jedním z témat celorepublikového sněmu Sdružení válečných veteránů. To se snaží vysloužilým vojákům dlouhodobě pomáhat.

V Česku je zhruba 13 tisíc novodobých válečných veteránů. Sloužili v mírových misích, nebo bojovali proti mezinárodnímu terorismu. Své životy nasazovali například v Iráku, Afghánistánu, Perském zálivu nebo v bývalé Jugoslávii. Domů se pak ale často vracejí se zdravotními nebo psychickými následky, což mnohdy končí i rozpadem rodiny.

Po návratu z mise musí navíc řada veteránů řešit i otázku zaměstnání. Sehnat práci je pro ně totiž velký problém. Platí to hlavně pro novodobé veterány, kteří jsou v armádě zaměstnaní jen na určitý čas. „Pokud jsou zaměstnaní u armády jen krátkodobě, tedy na dobu mise, tak samozřejmě jim zaměstnání nikdo nedrží. Návrat do civilu pak pro ně může být fatální,“ upozorňuje místopředseda Sdružení válečných veteránů Karel Blahna.

Ladislav Sornas, místopředseda Sdružení válečných veteránů ČR: „Americké vojáky, kteří projížděli, vítaly v dešti tisíce lidí. Když se vrátí náš voják z mise, kam jsme ho poslali, tak to nikdo ani neví.“

Právě Sdružení válečných veteránů se proto snaží vojákům pomáhat. Před třemi lety spustilo projekt za více než pět milionů korun, díky kterému našlo novou práci přes 150 vysloužilých vojáků. Podle místopředsedy sdružení Ladislava Sorase se z grantu platí například rekvalifikace. Zaměstnavatel také dostává peníze na část mzdy vysloužilého vojáka. O nový projekt, který nyní začíná, už projevila zájem stovka vojáků. Podle sdružení to ale nestačí. Pro veterány chce větší a dlouhodobější státní podporu. Armáda letos založila nadační fond, systémové řešení ale v Česku stále chybí.

Péče o válečné veterány v Česku se tak stále nedá srovnat se zeměmi západní Evropy nebo Spojenými státy. „Váleční veteráni například neplatí DPH, oni i jejich rodiny mají výrazné slevy na školné a podobně,“ vyjmenoval ředitel ministerského Odboru válečných veteránů Eduard Stehlík. V Česku má oficiální status válečného veterána 12 500 lidí. Ministerstvo obrany ale odhaduje, že jich může být až 17 tisíc. Nárok mají všichni, kteří byli nepřetržitě alespoň 90 dní v zahraniční misi.

Novodobí váleční veteráni mají v civilu řadu problémů (zdroj: ČT24)