Stíhaný Půta zůstává v čele STAN. Obvinění označil za nůž do zad

Obviněný předseda hnutí Starostové a nezávislí (STAN) Martin Půta nerezignoval na post šéfa hnutí. Funkci ale do vyřešení kauzy nebude vykonávat. Úřadujícím předsedou tak zůstává Petr Gazdík. Zástupci STAN přijeli do Prahy na celostátní sněm. Setkání bylo nevolební, delegáti řešili například priority, se kterými příští rok půjdou do krajských voleb. Chtějí mimo jiné změnit financování krajů, představili i vize o takzvaném domovském právu, které má zamezit zneužívání sociálních dávek.

„Právě před pěti měsíci jsem prožil něco, na co asi člověk nemůže být připraven. Ani v nejhorším snu by mě nenapadlo, že budu čelit obvinění z trestných činů, proti kterým jsem po celých 13 let, co jsem v politice, aktivně bojoval a vystupoval,“ řekl Půta delegátům. Obvinění pro něj prý bylo jako nůž do zad. „Ukazuje se, že v České republice může být člověk obviněn poměrně snadno. Bez toho, aniž by něco udělal,“ dodal a poděkoval straníkům, kteří za ním stojí.  

Gazdík: Martine, my ti věříme

Policie Půtu loni na podzim obvinila z přijetí statisícového úplatku a ze zneužití pravomoci v souvislosti s rekonstrukcí kostela sv. Máří Magdalény v Liberci. Obvinění od začátku odmítá, nicméně výkon funkce předsedy STAN už kvůli tomu dříve pozastavil. V čele hnutí, které vedl od loňského března do prosince, ho zastupuje místopředseda sněmovny Petr Gazdík. Ten za Půtou stojí. „Martine, my ti věříme, podivujeme se, za co je možné obvinit a že je možné spravedlnost táhnout několik měsíců či let,“ podpořil ho na sněmu. 

Půta tvrdí, že je obviněný z něčeho, co neudělal. Je však přesvědčen, že reagoval vhodným způsobem, když pozastavil své předsednictví STAN. „Je ve standardní zemi běžné, že politik, i když se cítí být nevinný, se k obvinění nějak postaví,“ řekl Martin Půta v rozhovoru pro Radiožurnál. Zatímco však z čela hnutí se dočasně stáhl, v čele Libereckého kraje – kde je hejtmanem – zůstává. Řekl přitom, že pokud ho podpoří jeho kolegové, bude příští rok v krajských volbách post obhajovat.

Jeho advokát požádá Vrchní státní zastupitelství v Praze o dohled nad příslušným krajským zastupitelstvím, protože se podle něj v případu nepostupuje standardně. Zváží i podání ústavní stížnosti. „Jsem obviněn z převzetí úplatku bez důkazu o převzetí úplatku. Pro mě osobně je důležité dostat šanci u soudu, vysvětlit, že celé obvinění je jen smyšlený příběh, který někdo napsal. Proč, to opravdu nevím,“ prohlásil ve včerejším rozhovoru pro Hospodářské noviny.

STAN nicméně na sněmu rozšířil své předsednictvo o jednu osobu, a to o pražskou radní Janu Plamínkovou. Jde o reakci na volební úspěch v Praze v loňských obecních volbách. Předsednictvo STAN tak nyní tvoří třináct lidí.

Petr Gazdík a Martin Půta na sněmu STAN
Zdroj: Michal Kamaryt/ČTK

Petr Gazdík: „Starostové chtějí být konfederační stranou, která bude sdružovat regionální hnutí a přivede do celostátní politiky osobnosti, které dnes chybí takřka všem stranám v zemi.“

ODS projevila zájem o „nemanželský poměr“

Na sněm přijeli do Prahy i zástupci jiných politických stran. Zájem o spolupráci jich má hned několik. Šéf společného klubu STAN a TOP 09 Miroslav Kalousek na sněmu pochválil vynikající spolupráci v parlamentu. Každý předseda klubu mu prý může závidět kompaktní a kvalifikovaný tým, který má. Víru v dobrý způsob spolupráce do budoucna vyjádřil i předseda TOP 09 Karel Schwarzenberg. Kalousek také podpořil Půtu. Je přesvědčen, že jeho obvinění je vykonstruované. Zároveň ale upozornil na některé programové rozdíly obou uskupení.

Martin Půta hovoří na sněmu STAN s Pavlem Bělobrádkem a Janem Hamáčkem
Zdroj: Michal Kamaryt/ČTK

Ještě vstřícnější byli lidovci. „Věřte, že my vás rádi máme, a doufám, že vy nás také,“ prohlásil jejich šéf Pavel Bělobrádek. Šéf ODS Petr Fiala delegáty upozornil, že na sněm nepřijel v roli ženicha, který nabízí rovnou svatbu. Nějaký nemanželský poměr, na němž by si strany vyzkoušely, jestli jim to půjde, by ale podle něj možný byl: „Máme spoustu společných bodů a myslím, že tu spolupráci můžeme rozvíjet.“ První místopředseda ANO Jaroslav Faltýnek na sněmu vyjádřil přesvědčení, že ANO i STAN ukazují voličům, že politici mohou být lidem blíž a že politika může být skutečnou službou. „Přišel jsem vyjádřit připravenost ke spolupráci po krajských volbách,“ dodal. Podobně mluvil i předseda sněmovny Jan Hamáček (ČSSD). „Sociální demokracie umí komunikovat s tímto hnutím na komunální úrovni a teď už i na krajské,“ podotkl.

Starostové a nezávislí jsou podle Půty připraveni spolupracovat se všemi demokratickými stranami. Další podobnou smlouvu, jako má teď hnutí s TOP 09, ale neočekává. Někteří členové STAN už navíc dříve uvedli, že o prodloužení smlouvy s TOP 09 nestojí. Hnutí ji má do začátku roku 2017. Martin Půta zdůraznil, že na obzoru není ani obdobná smlouva s ANO. „Tendenci v hnutí nevnímám. To, že se jednotliví lidé setkávají s lidmi z ANO, (…) považuji za normální,“ řekl v rozhovoru pro ČRo. Konkrétní smlouvu o spolupráci podepíše STAN, který má asi 90 členů a 1253 registrovaných příznivců, alespoň jednu, a sice s hnutím Ostravak. Týkat se bude krajských voleb v Moravskoslezském kraji v příštím roce.

"Jistě že ne, pane ministře"

Ústřední náplň sněmu ale představuje debata o programu. Podle Gazdíka je hlavní ideovou premisou hnutí snaha změnit v zemi systém rozhodování tak, aby se záležitosti, u nichž je to možné, rozhodovaly co nejblíže občanům; řešit chtějí mj. rozpočtové určení daní v krajích. Debatovat se bude ale i o záležitostech celostátních, v nichž by podle STAN mohla vláda postupovat lépe, například o bezpečnosti, obraně, zahraniční nebo sociální politice.

„Současnou vládu vidíme jako udržovací, pro Českou republiku nepřináší žádné vize a nikam ji neposune. Celý sněm se ponese v trochu humorném duchu seriálu Jistě, pane ministře, s tím, že to bude lehká kritika vlády s podtitulem: 'Jistě že ne, pane ministře',“ podotkl také Gazdík. Na závěr diskuse sněm přijme usnesení k programovým otázkám.

Starostové a nezávislí

  • Hnutí Starostové a nezávislí vzniklo v roce 2009 transformací uskupení Nezávislých starostů pro kraj a oproti dřívějšímu lokálnímu (zlínskému) charakteru deklarovalo svůj celorepublikový rozměr. U založení stál Petr Gazdík, tehdejší starosta Suché Lozi.
  • Do vrcholné politiky se STAN dostalo spoluprací se Schwarzenbergovou TOP 09 a v roce 2010 jeho zástupci usedli v Poslanecké sněmovně. Vazby mezi oběma partajemi se týkají nejvyšší úrovně a STANu nebrání kandidovat v jiných než sněmovních volbách samostatně.
  • Coby součást volebního bloku s KDU-ČSL a zelenými se Starostové v loňských komunálních volbách dostali do pražského zastupitelstva, jako Starostové pro Liberecký kraj vyhráli před třemi lety tamní krajské volby.