Prohnilé houpačky. Dětská hřiště mohou být po zimě nebezpečná

Praha - Dětská hřiště zažívají v těchto dnech první velký letošní nápor. Některá patří obcím, další soukromníkům. Ne vždy jsou vlastníci dost pečliví, pokud jde o údržbu, a mnoho dětských hřišť proto neodpovídá bezpečnostním pravidlům. Pak hrozí vážná zranění. Téma pro Události České televize, podívejte se:

Události: Dětská hřiště mohou být nebezpečná (zdroj: ČT24)

Dětská hřiště mohou být po zimním období poškozená, jak ukazuje případ z Hradce Králové, kde se masivní dřevěná houpačka zbortila na sedmileté dítě, které se na ní právě bavilo. Promočená a prohnilá konstrukce nevydržela zatížení 27 kilogramů.

„Konstrukce se ve středu zlomila a celé se to začalo bortit. A pod tím byla na houpačce moje dcera,“ vypráví matka poškozené dívky Zuzana Zapadlová. Děvče naštěstí vyvázlo pouze s natlučenými stehny. Hřiště patří k restauraci Na hrázce. Majitelé již houpačku rozřezali a odklidili. „Celá záležitost nás samozřejmě mrzí a ještě v rámci možností zvýšíme kontrolu dětského hřiště,“ slíbila majitelka restaurace Olga Hejcmanová.

Kontroly jsou nepovinné

O dětské atrakce v majetku města se většinou starají Technické služby. „K největšímu poškození herních prvků dochází hlavně v zimním období. Proto jsou všechny kontroly, hlavně roční technická kontrola, směrovány na jarní období,“ říká Vlastimil Ondráček z Technických služeb města. Kontrola míst, kde si děti hrají nebo sportují, by se měla provádět alespoň jednou ročně. Povinná však není a provozovatelům se pouze doporučuje. Podle občanského zákoníku přitom leží všechna odpovědnost právě na nich.

Ilustrační foto
Zdroj: ČT24/Thinkstock

Riziková nejsou pouze dětská hřiště. V roce 2009 odstartovala fotbalová asociace společně s kraji projekt Bezpečná branka. Díky němu mění na 3500 hřištích, která spravuje, fotbalové branky. Původní zařízení v minulosti zavinila dokonce smrtelné úrazy. Za posledních několik let kvůli nim přišlo o život minimálně 15 dětí. Asociace uvádí, že víc než 40 procent sportovišť už osadila bezpečnějšími brankami, které se nedají snadno převrhnout.

Lékaři připomínají, že úrazy v útlém věku jsou zvláště nebezpečné. Ročně se s nimi do nemocnice dostane 30 tisíc dětí. Osm procent dětí se zraní na sportovištích, devět procent pak na dětských hřištích. Malé děti se mohou snadno zachytit do konstrukce prolézačky, pak hrozí uškrcení. To bývá až v polovině případů smrtelné. Děti do čtyř let si nejčastěji zraní hlavu, starší, od pěti do čtrnácti, mají zase nejvíce zlomenin.

Nebezpečí je potřeba

Sdružení českých spotřebitelů varuje, že více než třicet procent dětských hřišť by nikdy nedostalo certifikát české kvality. Ten zaručuje základní bezpečnost. Podle některých odborníků však ideálem není ani dokonale bezpečné hřiště. Děti musí akceptovat určité riziko, aby se něčemu naučily. Pokud se na hřišti nic neděje, tak se tam dítě nic nenaučí, tvrdí tvůrce dětských hřišť Michael Grasemann (více čtěte zde).