Pražské povstání přineslo na tři tisíce obětí, ukazují nové seznamy

Praha - Přesně 2898, tolik jmen čítá nový seznam padlých z Pražského povstání v roce 1945. Sestavili ho badatelé Vojenského historického ústavu. Obětí napočítali skoro dvakrát víc, než uváděly dřívější odhady. Ty mluvily jen o počtu 1600. Doplnit soupis se povedlo až po 70 letech. Seznam padlých vznikal skoro tři roky a jako neprodejnou publikaci ho knižně vydá Vojenský historický ústav symbolicky právě 5. května.

Padlé z povstání připomínají v Praze pomníčky, po celé metropoli jich je 1300. Jsou hlavně v okolí míst, kde měli povstalci barikády. „Počet obětí dokazuje, že v Praze probíhaly velmi těžké regulérní boje ve chvíli, kdy Německo kapitulovalo,“ říká jeden z autorů seznamu Jiří Plachý, Vojenský historický ústav Praha. Na seznamu obětí jsou i několikaměsíční děti nebo téměř století lidé. Mezi zabitými byly i stovky žen, podotýká spoluator seznamu Ivo Pejčoch.

Jedním z těch, kdo přežili, byl i tehdy 19letý Břetislav Benda. Jeho kamarádi už takové štěstí neměli. „Když se dostanete do nějakých takovýchto situací, tak vždycky musíte mít štěstí, ta smrtka lítá někde nahoře a koho si vybere, to nikdo neví,“ říká. Z povstání má jedinou fotografii, a to z 9. května. Na Staroměstském náměstí tehdy držel stráž u hrobu neznámého vojína.

V Praze zemřelo také několik desítek lidí, kteří se do seznamu nedostali. Jejich totožnost se totiž nepodařilo zjistit. „Jednalo se o cizince, uprchlíky z transportů smrti, vězně koncentračních táborů, lidi, kteří přišli pomoci Praze z obcí mimo Prahu,“ uvedl Tomáš Jakl, spoluautor seznamu, Vojenský historický ústav Praha. „Práce na seznamu a na jeho precizování dále pokračují,“ uvedl Jiří Plachý, spoluautor seznamu, Vojenský historický ústav Praha.

Události: Obětí pražského povstání bylo mnohem víc (zdroj: ČT24)