Navzdory nečasu došly za bojovou technikou tisíce lidí

Ukázka vojenské techniky amerického konvoje, který projíždí Českou republikou, navzdory nevlídnému počasí dopoledne přilákala do ruzyňských kasáren patnáct až dvacet tisíc lidí. Před otevřením závory s čekajícími prohodil pár slov ministr obrany Martin Stropnický. Zblízka si lidé prohlíželi nejčastěji zastoupené osmnáctitunové obrněné transportéry Stryker a terénní auta Humvee. S americkými vojáky se setkal i premiér Bohuslav Sobotka, americký velvyslanec v ČR Andrew Schapiro nebo předseda TOP 09 Karel Schwarzenberg.

Američtí dragouni přijeli do ruzyňských kasáren už včera. Vojáci přijeli do hlavního města ze tří směrů: od Liberce, Pardubic a Vyškova. Večer měli vojáci volno, někteří vyrazili na prohlídku hlavního města. Dnes se věnují nezbytné údržbě, dotankování a opravám. Vystaveno je i několik historických vozidel americké armády a v Ruzyni budou i kluby vojenské historie.

Brány kasáren se veřejnosti otevřely v 10 hodin dopoledne. Dovnitř se nahrnula spousta zájemců všech generací, příznivci vojenské techniky, rodiny s dětmi, muži i ženy. Prohlédnout si americkou vojenskou techniku do kasáren v pražské Ruzyni dnes přišlo 15 000 až 20 000 lidí. Kvůli velkému zájmu proto armáda nechá areál otevřený o hodinu déle, tedy až do 19:00. „Zájem je opravdu extrémní. Lidé se stále do kasáren snaží dostat,“ řekl mluvčí generálního štábu Jan Šulc.

Odpoledne se před kasárnami uskutečnil koncert, na kterém zahráli a zazpívali třeba David Koller, Kamil Střihavka nebo kapela The Tap Tap. Přišlo na něj podle organizátorů až 1000 lidí, bylo mezi nimi i několik amerických vojáků. Večer na ruzyňský koncert navázalo vystoupení hudebníků v LaFabrice. Programu s názvem Ahoj, kluci americký! se zúčastnilo několik desítek amerických vojáků, kteří mimo jiné shlédli projekci dobových fotografií k tématu americká armáda v Čechách v roce 1945.

Sobotka i Stropnický konvoj ocenili

Premiér přihlížel výměně kola na obrněném transportéru a v doprovodu ministra Stropnického a náčelníka generálního štábu Petra Pavla se setkal s americkými vojáky. Ministerský předseda považuje umožnění přesunu konvoje za vyjádření spojenecké solidarity a součást odpovědnosti, která vyplývá z českého členství v NATO. Tuzemská bezpečnost je podle něj mimořádně silná právě díky zárukám spojenců včetně Američanů.

Předseda TOP 09 Karel Schwarzenberg: „Jsem šťasten, že američtí vojáci viděli, jak je srdečně vítáme po všech tratích, kde byli. Nečekali, že přátelství česko-americké je tak živé. Navíc jsem rád, že je tady můžu pozdravit, uvítat a demonstrovat naše přátelství.“

Setkání s americkými vojáky považuje Stropnický za satisfakci. „Masivní propaganda na sociálních sítích i jinde vyprodukovala něco opačného, než chtěla. Spoustu lidí to naštvalo a aktivizovalo, naprosto spontánně v tomto příšerném počasí sem jedou lán světa, aby si tu udělali pár fotek a popovídali si s vojáky. Mám z toho dobrý pocit,“ řekl.

Vedla šéfa resortu obrany a premiéra si techniku amerických vojáků prohlédl i ministr kultury Daniel Herman.

Premiér Bohuslav Sobotka s americkými vojáky
Zdroj: ČT24

Ve středu brzy ráno se konvoj dá znovu do pohybu a ve třech skupinách ve zhruba hodinových intervalech vyjede na závěrečnou část cesty kolem Plzně na hraniční přechod v Rozvadově. Hranice do Německa mají všechny tři kolony překročit dopoledne a zamíří na základnu u bavorského města Vilseck, ležícího asi 65 kilometrů od hranic.  

Lidé vítají americké vojáky v Praze
Zdroj: Michal Kamaryt/ČTK

Američtí vojáci si v Praze pochvalovali přivítání v České republice. Velitel konvoje Tim Payment to označil za překvapení. „Měli jsme neuvěřitelnou podporu všude, kde jsme zastavovali,“ uvedl. Odpůrců prý během cesty viděl pouze pár. „Je dobře, že je Česko svobodnou zemí a že lidé mají právo mluvit, stejně jako v Americe,“ podotkl.

V konvoji se přepravují většinou obrněné transportéry Stryker:

  • Existuje v několika verzích
  • Standardně přepraví až 11 vojáků
  • Zbraňová stanice na vrchu vozidla je obsluhována zevnitř. Je na ni možné namontovat těžký kulomet, nebo automatický granátomet
  • Vozidlo začalo být do americké armádní techniky zaváděno na přelomu tisíciletí
  • Nasazován byl v Iráku i v Afghánistánu

Včera vítalo u kasáren v Ruzyni americké vojáky několik stovek lidí s vlajkami USA, NATO či Evropské unie. Pozdravit účastníky takzvané Dragounské jízdy přijely také dvě desítky historických armádních strojů. Odpůrců konvoje bylo před kasárnami jen zhruba 20. Také v neděli byli příznivci konvoje ve výrazné přesile.  

Americký velvyslanec: Myslím, že je na místě lidem poděkovat

Americký velvyslanec v ČR Andrew Schapiro v Událostech, komentářích poděkoval lidem, kteří přišli vojáky podpořit. „Myslím, že je na místě lidem poděkovat, že se přišli podívat v dešti, že okolo silnic stojí celé hodiny a že zdraví americké vojáky. Viděli jsme skvělé záběry lidí s vlajkami, lidé vojákům nabízeli pivo i českou kuchyni. V New York Times vyšel článek, který popisuje tu skvělou reakci.“  

Schapiro prý nebyl překvapený, kolik lidí se na konvoj přišlo podívat. „Během té krátké doby, co působím v ČR, jsem se dozvěděl, jak hrdí jsou Češi ve své podpoře Západu a NATO. A tak mě nepřekvapuje, že se přišli podívat a dělá mi to velkou radost.“  

Podle ministra obrany Martina Stropnického (ANO) je příjemné, jak zatím akce probíhá: „Naši občané zase jednou projevili takovou svojí vlastnost vřelosti a také improvizace – byla tam spousta velmi osobních momentů. Takže určitě je to dobrá zpráva.“ Podle něj má konvoj významnou úlohu v tom, že vůbec občané spojenecké vojáky vidí.  

Podle poslance Jiřího Dolejše (KSČM) ale většina obyvatel ČR nepatří ani mezi příznivce  ani odpůrce konvoje. Většina prý průjezd nějak skousla s tím, že vojáci odjedou a bude klid. Podle něj měla být o průjezdu konvoje větší debata v parlamentu: „Když vezmu, že toto není standardní průjezd, ale akce, která je skutečně politicky zarámovaná, a to úmyslně, tak by si přinejmenším zasloužila parlamentní diskuzi. Ne běžné technokratické odmávání na úrovni exekutivy.“

Ke konvoji se přes svého mluvčího dnes vyjádřil prezident Miloš Zeman. Je podle něj možností k zintenzivnění diskuse o vzniku evropské armády, která by měla pomoci Spojeným státům, aby řešení krizových situací ve světě nebylo pouze na nich.

Vrchní velitel spojeneckých sil NATO v Evropě Philip Breedlove během dnešní návštěvy v Bukurešti prohlásil, že průjezd konvoje Českem vyslal spojencům signál o trvající podpoře NATO.