IKEM chystá násobnou transplantaci ledvin – napříč krevními skupinami

Praha – Institut klinické a experimentální medicíny (IKEM) provede unikátní transplantaci ledvin. Párová výměna se bude týkat čtyř dárců a čtyř příjemců a je ojedinělá v tom, že někteří z nich mají rozdílné krevní skupiny. Světový den ledvin, k jehož příležitosti IKEM zákrok načasoval, připadá na čtvrtek.

Události: Prevence nemocí ledvin (zdroj: ČT24)

„Výměnu napříč krevními skupinami používáme od ledna 2011, kdy ledvinu darovala synovi jeho matka. Máme tedy už čtyřleté zkušenosti, takže jsme si troufli i na párovou výměnu u lidí s odlišnou krevní skupinou,“ řekl přednosta kliniky transplantační chirurgie Jiří Froněk, který bude odebírat všech osm ledvin.

Při transplantaci ledvin od žijícího dárce jsou podle něj výsledky lepší, a vhodnou ledvinu proto lékaři primárně hledají v rodině nemocného. Ne vždy je ale možné ji využít, a to z důvodu odlišné krevní skupiny nebo přítomnosti protilátek. Takové pacienty shromažďuje IKEM v databázi, která jednou za tři měsíce provede párování.

Výsledkem je několik dvojic, které si navzájem vymění ledviny. „Speciální software vyhodnotí ledvinu dárce jedné z dvojic jako mnohem vhodnější pro příjemce páru jiného. Od začátku programu v roce 2012 jsme takto transplantovali 41 pacientů,“ přibližuje operaci Froněk. „Tentokrát se nám podařilo propojit čtyři dvojice, a to i přesto, že zde dokonce budeme transplantovat i přes odlišnou krevní skupinu.“ Jejich krev musí být před transplantací speciálně upravena.

Lékaři: Za nemocnými ledvinami stojí i stres a málo pohybu

Podle České nadace pro nemoci ledvin trpí některou formou poškození deset procent světové populace a předpokládá se, že výskyt chronického onemocnění ledvin v následujících deseti letech dále vzroste o sedmnáct procent. Lékaři v této souvislosti varují, že hlavními příčinami chronického onemocnění ledvin jsou civilizační neduhy - nedostatek pohybu, stres, obezita, vysoký krevní tlak a cukrovka – přičemž prim hrají poslední dva zmíněné.

„Zdravý způsob života jednoznačně pomáhá snížit riziko chronického onemocnění ledvin a časná detekce a léčba může zpomalit nebo dokonce zcela zastavit progresi chronického onemocnění ledvin,“ dodává Philip Li, který patří mezi organizátory Světového dne ledvin.

Velkým problémem je v Česku pozdní záchyt chronického onemocnění ledvin; na preventivní prohlídky chodí pouze čtvrtina Čechů a u více než třetiny pacientů je zahájena léčba náhradou funkce ledvin (tzn. např. transplantací). Důvod je ten, že onemocnění ledvin lidé většinou necítí, a podle přednostky kliniky nefrologie Ondřeje Viklického tak lékaři jejich stav odhalí až ve chvíli, kdy už je nejde zachránit.

„Onemocnění ledvin má vliv na další, hlavně kardiovaskulární problémy,“ dodává Viklický. „První příznaky se objevují obvykle až v době, kdy funkce ledvin klesne pod čtyřicet procent původní kapacity. U nemocných se začne projevovat bolest hlavy, slabost, únava, nechutenství, opakované zvracení, častější močení, žízeň, bledá kůže, vysoký krevní tlak, u dětí dokonce porucha růstu.“ Zhoršený stav se může projevovat apatií, dušností, otoky, bolestmi na hrudi i svěděním kůže. V tu chvíli musí přijít na řadu lékařský zákrok.

Způsobem, jak vylepšit prevenci a přiblížit ji až do obývacích pokojů, je také on-line ledvinová kalkulačka. V ní si lidé mohou „otestovat ledviny na dálku“.

VZP: Transplantace se vyplatí

Transplantace ledvin je podle nově zveřejněné analýzy Všeobecné zdravotní pojišťovny (VZP) výhodnější než dialýza. VZP loni zaplatila za péči o 158 pacientů, jimž byla transplantována ledvina, 47 milionů korun. Za tytéž pacienty v roce před transplantací, kdy byli na dialýze, zaplatila 122 milionů korun. Loni v IKEMu transplantovali 282 ledvin, z nich 51 bylo od žijících dárců.

Světový den ledvin, který připadá na čtvrtek, je organizován Mezinárodní nefrologickou společností. V České republice zaštiťují Světový den ledvin Česká nadace pro nemoci ledvin a Česká nefrologická společnost. V jeho rámci budou moct zájemci podstoupit screeningové vyšetření ledvin (vyšetření moči a sérového kreatininu jako parametru funkce ledvin) a měření krevního tlaku. Nefrologové také nabízejí konzultace pro lidi nad šedesát let, kde se dá nemoc očekávat nejvíce.