První krajané z Ukrajiny míří do Česka

Čechohrad - První skupina ukrajinských etnických Čechů, kteří se i kvůli obavám z bezpečnostní situace v zemi chtějí přestěhovat do Česka, dnes vyrazila z ukrajinského Čechohradu na cestu do Prahy. Autobus veze asi 40 lidí a do českého hlavního města by měl dorazit přibližně za 40 hodin.

České úřady udělily povolení k trvalému pobytu ve zrychleném řízení téměř 140 krajanům. Žadatelů o přesun bylo zhruba o 70 více. Pojedou autobusy, asi 40 jich také přiletí do Česka vládním speciálem 15. března odpoledne. „Bojí se válečného konfliktu a zároveň budoucnosti,“ řekl o žadatelích o přestěhování už dříve ministr vnitra Milan Chovanec (ČSSD).

Ředitel azylového odboru MV ČR Tomáš Haišman:

„Dostane se jim plné asistence našeho smluvního partnera, tedy arcidiecézní charity ve vyhledávání nového bydliště a nového zaměstnání, popřípadě školy pro děti.“

Věková struktura krajanů je podle ministerstva vnitra velmi pestrá. Do Česka budou přesídleny celé rodiny i s dětmi a seniory, řada z nich přitom stále umí česky. Po příjezdu budou krajané bezplatně ubytováni v zařízení ministerstva vnitra, kde mohou zůstat půl roku s možností prodloužení pobytu. Chovanec věří, že se krajanům podaří najít uplatnění na trhu práce. Od některých podnikatelů nebo obcí už prý chodí pracovní nabídky.

Krajané míří z Ukrajiny do ČR. Opačným směrem za konvoj (zdroj: ČT24)

Na přesídlení krajanů z celého světa vláda uvolnila v polovině ledna 66 milionů korun, využity by mohly být především pro lidi s českým původem na Ukrajině. Součástí vládního plánu je kromě zajištění dočasného ubytování i finanční pomoc až 50 000 korun pro dospělé a 20 000 pro děti, asistence při stěhování, hledání trvalého bydlení nebo zaměstnání a další pomoc, včetně nabídky převozu z Ukrajiny. Program vznikl v reakci na žádosti několika stovek krajanů z Ukrajiny o přesídlení do Česka. Tuto žádost adresovali prezidentovi Miloši Zemanovi.

Vydáno pod