Zeman přijal demisi Válkové, Pelikána jmenuje v půlce března

Praha – Prezident Miloš Zeman po počátečním otálení přijal demisi ministryně spravedlnosti Heleny Válkové (ANO), skončí 1. března. Ve funkci ji nahradí její náměstek Robert Pelikán. O prezidentově souhlasu s touto výměnou po návštěvě Hradu informoval sám ministerský aspirant. Jmenování by mělo proběhnout v druhém březnovém týdnu.

„Pan prezident mě informoval, že počítá s tím, že mě bude jmenovat pravděpodobně v druhém týdnu března,“ konstatoval Pelikán po více než hodinovém setkání s hlavou státu. „Troufám si to chápat tak, že mi podporu vyjádřil.“ Před několika dny přitom na veřejnost utekl záznam Zemanova neoficiálního prohlášení, ve kterém sděloval, že by odstupující ministryni Helenu Válkovou ve funkci podržel, kdyby se sama nakonec nerozhodla odstoupit.

O konci Válkové se spekulovalo řadu měsíců. Pelikán i stranický šéf hnutí ANO Andrej Babiš uváděli, že odchází na vlastní žádost. Ministryně ale později v médiích prohlásila, že rezignovala na přání hnutí. Babiš potom přiznal, že pokud by nepodala demisi, ANO by navrhlo její odvolání. Podle něj byla nejvíce kritizovaným ministrem hnutí, mnohdy prý oprávněně. 

Ministryně s tím ale nesouhlasí. Ve sněmovně chce po odchodu z resortu působit v ústavně-právním a bezpečnostním výboru. Připouští, že její pohled na ministerstvo pod novým vedením bude v některých směrech přísnější. „Znám ty souvislosti a velmi dobře vím, když takový návrh zákona dostanu, jestli je šitý horkou jehlou, nebo na něm někdo takzvaně vyšíval,“ řekla ČT.

Sám Pelikán se k odvolání Válkové nechtěl vyjadřovat i kvůli tomu, že je stále jejím podřízeným. „Nezdá se mi, že by se tam dělo něco divného, co by mě mělo vést k rozhodnutí (nepřijmout místo ministra),“ řekl Pelikán v Událostech, komentářích. On sám přitom bude muset vybrat náhradu za sebe do funkce prvního náměstka. Má sice užší výběr kandidátů, ale ještě v tom nemá zcela jasno.

Pelikán: S Válkovou chci spolupracovat

„S paní ministryní jsme spolupracovali více než půl roku a předpokládám, že budeme spolupracovat dále, byť v poněkud jiných rolích,“ konstatoval dnes Pelikán. Se Zemanem se prý k jejímu konci už nevraceli. „Většinu času jsme hovořili o situaci v justici, o jednotlivých záměrech na ministerstvu,“ popsal setkání s prezidentem Pelikán. Prezident se zajímal o strategii směřování justice, problém insolvenčních mafií, zákon o státním zastupitelství či nový občanský zákoník. Otázkou je také zrychlení předkládání legislativy. Neměla by být podle Pelikána na úkor kvality. „Paradoxně na přípravě zákonu nebývá nejdelší ta doba, po kterou se píší nebo se dělají rešerše, ale nejdelší bývá doba hledání správné cesty, měnění koncepcí, vyjednávání s partnery a tak dále,“ uvedl Pelikán.

Po návštěvě Pelikána následně hradní mluvčí Jiří Ovčáček na Twitteru informoval, že prezident demisi ministryně Válkové přijal. „S rozhodnutím čekal na naše setkání. Zřejmě jsem ho neodstrašil,“ dodal Pelikán. V případě, že by to Zeman neudělal, měl navíc předseda vlády Bohuslav Sobotka připravené její odvolání. Válková ve funkci skončí 1. března.

Kdo je Robert Pelikán

Robert Pelikán (1979) pochází z právnické rodiny, jeho matkou je známá profesorka a soudkyně Irena Pelikánová, která působí od května 2004 jako soudkyně Tribunálu Soudního dvora EU; otec Dragutin Pelikán přednášel na pražské právnické fakultě právní dějiny se zaměřením na ruskou právní historii. Robert Pelikán chtěl původně studovat filozofii, absolvoval ale roku 2003 nakonec Právnickou fakultu Univerzity Karlovy v Praze, kde dodnes přednáší. Roku 2010 zde získal titul doktora práv a o rok později Ph.D. Odborně se věnuje především civilnímu a obchodnímu právu.

Začínal jako advokátní koncipient v kanceláři Císař, Češka, Smutný a spol., poté byl advokátem v mezinárodní advokátní kanceláři Linklaters a nakonec spoluzaložil advokátní kancelář Vrána & Pelikán. Po vstupu do veřejné správy si nechal výkon advokacie pozastavit.

Specializuje se na problematiku obchodních společností, závazkového práva, práva hospodářské soutěže a řešení sporů. Jako advokát zastupoval mimo jiné rodinu, jejímuž synovi v létě 2009 amputoval eskalátor v pražském metru tři prsty. Později například hájil město Karlovy Vary ve sporu se skupinou firem o vlastnictví sportovně-kulturního centra KV Arena.

Robert Pelikán je rozvedený, má syna a rád jezdí na kole a cvičí jógu.

Reprezentanti vládních stran definitivní potvrzení ministerské výměny vítají. „Je to logický krok,“ konstatoval sociálnědemokratický poslanec Jeroným Tejc. „Pan Pelikán je prvním náměstkem a myslím, že ve své funkci obstojí.“ Opozice naopak zůstává kritická, a to zejména ke způsobu výměny v ministerském křesle. „Místo toho, aby vláda či hnutí ANO jasně řeklo: 'Odvoláváme svoji ministryni', tak to byla vynucená rezignace. Ústavně je tento postup nicméně zcela obvyklý. Žádné překvapení,“ prohlásil předseda poslanců ODS Zbyněk Stanjura.

Kundra: Pelikán chtěl nechat žalobce pod vlivem politiků

Zmíněný zákon o státním zastupitelství, který řeší vztah politické reprezentace a žalobců, je jeden z nejvýraznějších úkolů pro nového ministra; ministryně Válková původně chtěla státním zástupcům přitáhnout otěže, po kritice ale od svého záměru ustoupila. Podle Ondřeje Kundry z týdeníku Respekt se ale v případě Pelikána nedá vstřícný přístup k žalobcům příliš očekávat.

„Cestou odpolitizování státních zastupitelství pan Pelikán na ministerstvu spravedlnosti nikdy nechtěl jít,“ prohlásil Kundra ve vysílání ČT24. „Zákon sice zastřešovala ministryně Válková, ale vznikal pod náměstkem Pelikánem, a to právě v té podobě, že státní zástupce nechával pod vlivem politiků. V tom bude Robert Pelikán pokračovat, otázka je, zda se mu to podaří prosadit ve vládě a Poslanecké sněmovně.“