Kauza Viktoriagruppe. Podle Sobotky největší problém ve vztazích s Německem

Praha – Premiér Bohuslav Sobotka (ČSSD) požádal německé úřady o spolupráci při zajištění převozu ropy, kterou má Česko uskladněnou v německých zásobnících společnosti Viktoriagruppe. Kauzu kolem ropných rezerv považuje ministerský předseda za největší problém v současných česko-německých vztazích. Prohlásil to po jednání s německým velvyslancem v ČR Arndtem Freytagem von Loringhovenem.

Ve skladu firmy v bavorském Kraillingu má stát uloženu naftu za několik set milionů korun. Německá firma však spadla do insolvence a předběžný insolvenční správce ve svém lednovém rozhodnutí zpochybnil, že nafta patří českému státu. Argumentoval například tím, že před pěti lety došlo při převozu ke smíchání české nafty s naftou firmy Viktoriagruppe. Také tvrdil, že smluvní vztah mezi tuzemskou Správou státních hmotných rezerv a německou firmou neodpovídá německým právním předpisům.

Premiér Sobotka nyní požádal německé úřady prostřednictvím velvyslance o součinnost. Zpochybnění toho, že nafta patří Česku, označil za absurdní. „Tato nafta byla řadu let hlášena německým úřadům jako české vlastnictví. Bylo zřejmé, že se jedná o české hmotné rezervy, které jsou uskladněny na území Německa,“ míní premiér. „Je to v současné době jediný problém v česko-německých bilaterálních vztazích,“ dodal.

Podle šéfa vlády by se mělo postupovat v souladu s mezistátní smlouvou z roku 2004. „Tato mezistátní smlouva dává České republice právo, aby si mohla své hmotné rezervy z území Německa kdykoliv odvézt. Toto právo bychom rádi uplatnili,“ avizoval předseda vlády s tím, že nafta by měla být následně uskladněna na území ČR u některé ze státních firem.

Velvyslanec po schůzce sdělil, že čeští a němečtí experti zahájí konzultace o tom, jakým způsobem ropu Česku vrátit. „Jsem si jistý, ze tyto rozhovory povedeme stejně otevřeně, ve vzájemné důvěře a ve snaze dosáhnout výsledku, jako je to obvyklé v těsných a přátelských vztazích mezi našimi zeměmi,“ uvedl Freytag.

Sobotka: Zpochybnit, že nafta patří Česku, je absurdní (zdroj: ČT24)

Sobotka rovněž kritizoval rozhodnutí předchozích vlád umístit velkou část státních ropných rezerv v zahraničí. „Ještě pořád je pro mě nepochopitelné, proč velká část státních hmotných rezerv, konkrétně tedy nafta, byla uskladněna mimo území České republiky a byla uskladněna u soukromé společnosti. Myslím si, že to byla velká chyba.“

„Když byly minulé vlády, tuším celkem šestkrát, upozorňovány ze strany Bezpečnostní informační služby na rizika uskladnění hmotných rezerv u společnosti Viktoriagruppe, tak s tím nikdo nic neudělal,“ poznamenal předseda vlády.

Podle původního kontraktu z roku 2004 skladovala Viktoriagruppe pohonné hmoty na území ČR. Dodatek, na jehož základě mohla skladovat část zásob v Německu, byl podepsán v roce 2010. Správa rezerv tehdy argumentovala například tím, že stát ušetří desítky milionů korun. Její současný předseda Pavel Švagr nicméně v minulosti několikrát upozornil, že předchozí vedení neodhadlo všechna potenciální rizika.

Správa státních hmotných rezerv drží zásoby celkem na 95 dní, německé rezervy z toho pokrývají asi dva dny.

Nejasnosti kolem českého paliva v německých skladech se objevily loni v červenci. Kontrola ve skladu Viktoriagruppe v bavorském Krailingu ukázala, že chybí 700 000 litrů nafty z českých zásob. Palivo musela firma doplnit, což státní podnik zkontroloval. Společnosti navíc udělil půlmilionovou pokutu a snížil poplatek za skladování. Další kontrola o dva měsíce později přišla na to, že opět chybí část paliv, tentokrát přibližně pět milionů litrů.