Mach chce od státu miliony, z jeho spisu zmizely dokumenty

Praha – Obchodník a bývalý majitel fotbalové Sparty Petr Mach chce, aby mu ministerstvo spravedlnosti vyplatilo 3,5 milionu dolarů (s úroky v přepočtu až 100 milionů korun). Má se jednat o náhradu za to, že Česko podle Macha nevydalo všechny dokumenty z jeho spisu švýcarským úřadům. Na Machovu žádost upozornily Lidové noviny. Petr Mach ve Švýcarsku inicioval vyšetřování vytunelování svých účtů v tamních bankách. Protože však dokumenty z Česka chybějí, vyšetřování by se mohlo zastavit.

Petr Mach tvrdí, že mu postup českých úřadů komplikuje snahu zjistit, co se stalo s penězi na jeho švýcarských účtech v letech 1996, 1998 a poté 2001 až 2003, kdy byl v českém vězení za krácení daně a cla. Případ vyšetřuje od roku 2011 švýcarská policie a curyšská prokuratura. Ta požádala o vydání dokumentů z Česka ze spisu, který měl být u Obvodního soudu pro Prahu 2. Ukázalo se však, že se dokumenty ztratily, resp. část se ztratila a zbytek označil Mach při kontrole za falza. Na dokumentech například nejsou podpisy, kvůli kterým curyšští vyšetřovatelé materiály potřebovali.

Bez českých dokumentů hrozí, že se švýcarské vyšetřování zastaví a vysátí bankovních kont zůstane neobjasněné. V rozhovoru pro Lidové noviny Mach uvedl, že ztrátu dokumentů dává do souvislosti s případem Mostecké uhelné. „Možností je více. Může to být organizovaný zločin napojený na tajné služby. Kdo jiný by se takto mohl dostat do spisu? Samozřejmě mohli to být přímo úředníci ministerstva spravedlnosti. Stále ale věřím, že stát nakonec věc zachrání a dokumenty objeví,“ řekl deníku.

Mach se s českým státem v minulosti již soudil, chtěl půlmiliardovou náhradu za údajné škody způsobené trestním stíháním na konci 90. let. Jeho stížnost se dostala až k Ústavnímu soudu, který ji však loni odmítl. Mach se do problémů dostal ve druhé polovině 90. let. V lednu 1998 jej policisté kvůli koupi luxusního vozu BMW v Německu obvinili z celního úniku a pojišťovacího podvodu. Nakonec jej soud poslal na pět let do vězení a dal mu pokutu 300 tisíc korun. Z věznice se Mach dostal za dobré chování po odpykání poloviny trestu. Později byl znovu stíhán kvůli údajnému podvodu. Vrchní soud v Praze ho ale v roce 2008 definitivně osvobodil.