Zima se znovu pokusí převzít vládu nad Českem

Praha – Po chladném počátku roku se opět oteplilo, ale podle meteorologů zima svůj letošní boj o Čechy, Moravu a Slezsko ještě nevzdala. Příští čtyři týdny mají být teplotně průměrné, bude tedy stálem kolem nuly nebo pod ní, v příštím týdnu bude také hodně sněžit. Na Moravě a ve Slezsku očekávají meteorologové sněžení již dnes, platí výstraha na srážky a „jevy spojené se zesíleným větrem“.

Výstraha na vydatnější sněžení a zesílený vítr platí do nedělního poledne pro Jihomoravský, Olomoucký, Moravskoslezský a Zlínský kraj. Podle Českého hydrometeorologického ústavu může i v nižsích polohách do nedělního poledne napadnout až 15 centimetrů sněhu, v Jeseníkách a Beskydech potom 20 až 30 centrimetrů. Vlivem čerstvého větru se mohou v polohách nad 600 m místy tvořit sněhové jazyky.

V Jeseníkách a Beskydech napadne až 30 cm (zdroj: ČT24)

Podle aktualizovaného výhledu počasí budou v příštích čtyřech týdnech průměrné teploty i množství srážek. Dlouhodobý teplotní průměr v období 1981 až 2010 byl -0,7 stupně Celsia, tomu by měly odpovídat i denní průměrné teploty letos na konci ledna a po většinu února. Zejména v prvním únorovém týdnu potom mohou denní průměrné teploty klesnout i hluboko pod bod mrazu. „Později se začne pozvolna oteplovat, ale noční teploty zůstanou většinou pod nulou a denní se budou pohybovat kolem bodu mrazu,“ dodal ČHMÚ. Nejteplejší týden bude v následujícím období ten poslední, po 16. únoru.

Množství srážek bude v příštím týdnu s vysokou pravděpodobností nadprůměrné, poté však již bude sněžit, popř. pršet méně, tři únorové týdny budou srážkově průměrné až slabě podprůměrné. Dlouhodobý srážkový úhrn pro toto období je 35 milimetrů.

Uplynulé týdny byly co do počasí velmi nestálé. Po mrazivém a zasněženém začátku roku se teploty začaly postupně zvedat. O druhém lednovém víkendu padaly teplotní rekordy. Kromě nich padal také déšť, kvůli množství srážek a tání sněhu přišly následně i první letošní povodně. Poté se ochladilo především na horách, naopak v nížinách zůstávaly teploty mírně nad nulou.

Zaplavená silnice u Třebechovic
Zdroj: David Taneček/ČTK