Selhaly v případě útoku na Charlie Hebdo tajné služby?

Praha - Proti organizovaným bojovníkům dokáží zpravodajské služby ochránit Česko stoprocentně, nikoli ale proti pomateným jedincům. V Hyde Parku to uvedl bývalý ředitel BIS Jiří Růžek. Podle něj v případě teroristického útoku v redakci Charlie Hebdo tajná služba neselhala, protože šlo o nečekaný útok. Bývalý ředitel Vojenského zpravodajství Petr Pelz ovšem oponuje: útok se čekat dal, ale v delším časovém období, neboť měl satirický list problémy s urážkou islámu i dříve: „Kritizují islám, judaismus, pravici a myslím si, že někoho, kdo kritizuje takto skoro celý svět, není možné ochránit.“

Podle Pelze byla redakce Charlie Hebdo za urážku islámu žalována poprvé v roce 2006 a od té doby jsou výhrůžky na denním pořádku: „Je to měkký cíl, který je třeba chránit, není ale možné tu redakci obehnat ostnatým drátem jako základnu v Afghánistánu.“ Ostatně i proti poslednímu výtisku Charlie Hebdo, který vyšel s karikaturou plačícího Mohameda na titulní straně, znovu protestují muslimové po celém světě.

Tajné služby evropských zemí opakovaně upozorňují na nebezpečí militantních džihádistů, kteří odjíždějí bojovat do služeb tzv. Islámského státu a následně se vracejí do Evropy. Česku sice podle politiků akutní nebezpeční nehrozí, Jiří Růžek však dodává, že stoprocentně nelze zpravodajskou situaci zabezpečit v žádném případě – lze se však vyhnout velkým rizikům: „Jde o to, abychom dokázali odstínit a zabezpečit stát proti teroristickým útokům, nikoli proti pomateným jedincům, ale proti velmi dobře organizovaným bojovníkům.“ 

Petr Pelz navíc upozorňuje, že je u nás jiná situace než ve státech západní Evropy, kde žijí miliony muslimů. „Ve Francii jich je asi pět milionů, v Německu přes čtyři, ve Velké Británii tři miliony. U nás je muslimská komunita mnohem menší a řekl bych, že většinou pochází z trochu jiných základů, spíš z té strany, která byla kdysi mezi tzv. liberály nebo socialisty.“  

České velvyslanectví v Sýrii teď momentálně zastupuje také zájmy USA, což podle Pelze může přispívat k ohrožení bezpečnosti ČR: „Jednak se tím zvýšil význam té ambasády. Jednak zastupuje USA tam, kde je to riskantní.“ Zároveň ale dodává, že se Sýrie i Írán začínají nenápadně stávat mírnými spojenci USA: „Takže to nebezpečí je velice ambivalentní.“ Americké velvyslanectví v Damašku je uzavřené od února 2012 - Spojené státy totiž stojí od počátku syrské krize na straně opozice. 

Hyde Park s Jiřím Růžkem a Petrem Pelzem (zdroj: ČT24)

Vláda chce silnější tajné služby

V loňském roce žádala Bezpečnostní informační služba po vládě, aby rozšířila její pravomoci a zvýšila rozpočet. Sobotkův kabinet už schválil, že dostane BIS v příštích letech přidáno desítky milionů. Mluvčí BIS Jan Šubert uvedl, že peníze navíc využije služba k rozšíření a posílení operačních týmů i k nákupu operační techniky. Zároveň už vláda souhlasila s vyššími pravomocemi pro tajné služby, mohly by se dostat k údajům, které chrání bankovní tajemství. Dostat by se k nim měly tehdy, pokud se týkají financování terorismu či organizovaného zločinu. Vláda také navrhuje, aby tajné služby mohly žádat informace o tom, komu patří které telefonní číslo.

Rozšíření pravomocí BIS je součástí širších změn, které vláda slibuje. V budoucnu se počítá rovněž s novým způsobem kontroly zpravodajských služeb, na které by se podílel i občanský orgán odvozený od parlamentu a složený z důvěryhodných, bezpečnostně prověřených a veřejností respektovaných lidí.

HLAVNÍ BODY NÁVRHU NOVELY O ZPRAVODAJSKÝCH SLUŽBÁCH:

  • Zpravodajská služba bude moci žádat informace ze správy daní od Generálního finančního ředitelství. Ředitelství nebude muset údaje poskytnout, pokud by to ohrozilo účinný výběr daní.
  • Zpravodajská služba bude moci pro plnění konkrétního úkolu žádat od telekomunikačních operátorů údaje o klientech, aby byla schopna zjistit majitele telefonní stanice nebo telefonní číslo účastníka.
  • Zruší se zákonné omezení, které umožňuje zpravodajským službám získávat údaje chráněné bankovním tajemstvím výhradně v případech, které se týkají financování terorismu.
  • Zpravodajské služby budou moci žádat údaje také od spořitelních a úvěrních družstev, tedy kampeliček. Zůstává povinnost mít svolení soudce.