Novoroční rozhovor se Sobotkou: Pochvala pro vládu, výtky pro Zemana

Praha – Rok 2014 představoval díky novému kabinetu rok pozitivní změny; ukázalo se, že koalice dokáže plnit svůj program. V novoročním rozhovoru pro ČT to prohlásil předseda vlády Bohuslav Sobotka. Na adresu prezidenta republiky vznesl dílčí výhrady, v komunikaci na sklonku roku prý Zeman udělal několik chyb. Celé interview s premiérem nabídne ČT24 v osm hodin večer.

„Pan prezident udělal v listopadu několik chyb, v událostech, které předcházely oslavám 17. listopadu,“ konstatoval předseda vlády s odkazem na Zemanova vyjádření v Číně i v rozhovoru pro Český rozhlas (více zde). „On sám si to určitě uvědomuje, je zkušený politik a ví, jakým způsobem by měl zemi v pozici prezidenta republiky reprezentovat.“

S prezidentem se chce premiér i dál scházet a konzultovat s ním hlavně zahraniční politiku. „Máme šanci o tom mluvit a já si myslím, že to je dobře, že by spolu ústavní činitelé mluvit měli a věci by si neměli vzkazovat přes média. Je na nás, abychom v zahraniční vytvářeli dobrý obraz ČR Je na nás, abychom v zahraniční vytvářeli dobrý obraz ČR,“ uvádí. První příležitost prodiskutovat sporné mediální výstupy dostane Sobotka už zítra po poledni, kdy je spolu s manželkou pozván na tradiční novoroční oběd na zámku v Lánech.

Sám prezident se na adresu kabinetu vyjadřuje v zásadě pochvalně, ve svém vánočním poselství uvedl, že vláda dala lidem naději, která je podle něj významným psychologickým faktorem ekonomického růstu (podrobnosti zde). Obdobně pozitivně hodnotil v novoročním projevu svůj kabinet i ministerský předseda.

„Nechci sám sebe známkovat, ale velmi mě těší důvěra veřejnosti ve vládu. V minulosti takto vysoká důvěra nebyla,“ uvádí. „Zemi jsme přinesli určitou stabilitu. Souvisí to i se zájmem investorů o Českou republiku, protože stabilní vláda generuje nové investice, i to se v loňském roce povedlo,“ prohlašuje. „Současně si myslím, že nová vláda plní to, co slíbila občanům, čili projevuje se to i v důvěře lidí. Ukazuje se, že skeptický český národ dal politice znovu šanci, tzn. že roste důvěra v ústavní instituce.“

Vláda podle něj měla tři úkoly: změnit vnímání Česka v zahraničí, napravit „nepovedené pravicové reformy“ a podpořit hospodářský růst a zaměstnanost. „V minulosti se plošně škrtalo a vláda hospodářský růst nepodporovala. My se snažíme měnit zákony a rozpočet tak, abychom do růstu investovali,“ prohlásil premiér. Ve funkci ho prý překvapilo především to, jak výrazný čas zabírají ve funkci premiéra protokolární a zahraničně-politické záležitosti. 

Veřejnost píše vládě trojku

Sama veřejnost oznámkovala počínání ministrů v uplynulém roce průměrnou školní známkou tři minus. Podle novoročního průzkumu agentury STEM/MARK pro Českou televizi by vládní aktivitu jako výbornou hodnotilo 1,5 procenta respondentů, pětku by Sobotkovu kabinetu vystavilo víc než 13 procent dotázaných. Známkou „dobře“ zhodnotilo vládu bezmála 50 procent lidí.

Známka pro vládu za činnost v roce 2014

  • výborně: 1,5 %
  • chvalitebně: 13,6 %
  • dobře: 46,7 %
  • dostatečně: 24,7 %
  • nedostatečně: 13,5%

(Výzkum agentury STEM/MARK proběhl mezi 12. a 17. prosincem na vzorku 1000 respondentů.)

Lidé si v průzkumu většinou také myslí, že koaliční kabinet sociálních demokratů, hnutí ANO a lidovců nejspíš zůstane u moci i celý letošní rok. Odpovědělo tak 67 procent respondentů. Opak si myslí zhruba čtvrtina oslovených (27 procent). Politiky čeká klidný rok i proto, že letos zatím nejsou v plánu žádné volby.

Lidé v průzkumu také mezi politiky vybírali osobnost roku 2014. Nejvíc z nich - 15 procent - zvolilo předsedu hnutí ANO Andreje Babiše. Prezidenta Miloše Zemana by tímto výrazem označilo sedm procent respondentů a premiéra Sobotku dvě procenta oslovených.

Průzkum: Veřejnost by vládě dala trojku (zdroj: ČT24)