Tak pravil státník: Před kamerami exhibuje každý, včetně prezidenta

Ještě před zvolením prezidentem Miloš Zeman prohlásil, že se v životě řídí heslem španělského básníka Jiméneze: „Dají-li vám linkovaný papír, pište napříč.“ Vypůjčeného rebelantského kréda se držel i v uplynulých dvanácti měsících (byť připustil, že roli v jeho výstupech hrají mikrofony a televizní kamery). Vybrali jsme čtrnáct nejvýraznějších výroků, které prezident v roce 2014 pronesl.

1 | "Odmítl jsem jmenovat ministrem životního prostředí pana Brabence, místo toho jsem jmenoval pana Brabce. Odmítl jsem jmenovat pana Martina Jurečku ministrem, místo toho jsem jmenoval ministrem pana Mariana Jurečku. (…) Milý pane premiére, šest chyb v jedenapůlstránkovém dokumentu je poměrně dost, a ne zcela svědčí o profesionalitě, kterou bychom si všichni od této vlády přáli."

Kantorskou lekci uštědřil Zeman Bohuslavu Sobotkovi hned počátkem nového roku. Po vleklém sestavování trojkoaliční vlády sociální demokracie, ANO a lidovců si prezident neodpustil špílec za chyby, jež obsahoval dokument se jmény budoucích ministrů. Své výhrady přitom nesdělil jen premiérovi, ale i všem občanům, protože s nimi vyrukoval v živém přenosu při slavnostním aktu jmenování vlády na Hradě. Bylo 29. ledna.

Prezident vytkl premiérovi chyby v dopise (zdroj: ČT24)

2 | „Milí moji, a kde na to vezmete peníze?“

Jako svědomitý šafář se Zeman projevil při hodnocení programového prohlášení vlády, s nímž vystoupil před hlasováním o důvěře Sobotkovu kabinetu. Ačkoli kvitoval výdajové záměry kabinetu, zapochyboval nad tím, kde na ně vláda vezme prostředky.

Miloš Zeman hovoří před hlasováním o důvěře vládě (zdroj: ČT24)

3 | „Můj evropský sen nezahrnuje steak v ústředí Evropské komise, který vypadá a také chutná jako žvýkačka.“

Na sklonku února prezident navštívil štrasburské sídlo Evropského parlamentu. Deklarovaný eurofederalista kritizoval přehnanou byrokracii a architekturu unijních institucí, které prý nejsou součástí jeho evropského snu. Vyslovil se naopak pro společnou zahraniční, obrannou a fiskální politiku Unie. Celý projev přednášel v angličtině, největší pozornost si v Česku získala jeho věta o žvýkačce (v Zemanově verzi „bubble bum“), která se dočkala i hudebního remixu.

4 | „Jednou jsem byl na Miami a říkal jsem kubánským emigrantům: 'Blahopřeji vám k vaší politice sankcí. Je tak úspěšná, že Fidel Castro je už 50 let diktátorem.' A na příkladu Castra vidíte, že sankce k žádnému rozumnému výsledku nevedou.“

Kubánský bonmot zjevně patří mezi Zemanovy oblíbené, protože z prezidentových úst během letošního roku zazněl v různých úpravách nejednou. Vinu na tom měla především zahraničněpolitická situace. Zeman slovy o Fidelu Castrovi zprvu glosoval možnost uvalit sankce na Janukovyčův Kyjev za postup proti demonstrantům na Majdanu, později stejnými slovy hodnotil i euroatlantickou sankční politiku vůči Kremlu.

Ukrajina a prezidentův sankční exkurz na Kubu (zdroj: ČT24)

5 | „Jsem si vědom toho, že Německo je motorem Evropské unie a byl bych rád, kdyby Česká republika byla alespoň převodovkou.“

Německý prezident Joachim Gauck navštívil Česko během letošního roku hned dvakrát. V listopadu se zúčastnil oslav sametové revoluce, o půl roku dříve (5. května) absolvoval i oficiální státní návštěvu. V obou případech byl jeho hostitelem prezident Zeman, který při první schůzce ocenil výše uvedenými slovy německý význam pro evropskou – i českou – ekonomiku.

Zeman: Věřím, že vedle motoru bude fungovat i česká převodovka (zdroj: ČT24)

6 | „Instituce takzvaných politických náměstků znamená, že na každém ministerstvu má být nic nedělající politik, takzvaný politický trafikant. Bude tam sedět, bude mít dobře vybavenou kancelář, bude si česat pěšinku, protože žádnou jinou pracovní náplň nemá. Sekretářka mu občas uvaří kafe, pak ho řidič odveze z práce a do práce. A to je všechno.“

Uprostřed léta se prezident republiky střetl s vládou i pravicovou opozicí nad služebním zákonem. Kritizoval tehdy záměr zachovat v úřednické normě funkci tzv. politických náměstků, čili osob, které si s sebou přivede do úřadu novopečený ministr a které zde mají fungovat vedle stálých státních tajemníků. Vláda ze svého záměru navzdory kritice z Hradu neustoupila, prezident následně služební zákon vetoval – a sněmovna jeho veto na konci října přehlasovala.

Zeman v Interview ČT24 kritizuje služební zákon (zdroj: ČT24)

7 | „Jestliže novinář řekne, že prezident lže, a potom je usvědčen z nepravdy, tak je to buď podvodník, nebo amatér. Já jsem se rozhodl na to reagovat podobně jako Václav Klaus, který k Václavu Moravcovi nikdy nechodil.“

Stejně jako jeho předchůdce se i Miloš Zeman rozhodl uvalit na Václava Moravce fatvu a do jeho Otázek už více nepřijít. V rozhoru pro Frekvenci 1 prohlásil, že moderátor ČT podle něj lhal, když uvedl, že Zeman coby premiér ve služebním zákonu s politickými náměstky rovněž počítal. Pravda ale byla na straně Moravce, což dokládá i důvodová zpráva k příslušné normě.

Miloš Zeman v prezidentské debatě u Václava Moravce
Zdroj: Michal Krumphanzl/ČTK

8 | "Jeden můj známý řekl, že ukrajinský konflikt a občanská válka je něco jako chřipka. Ale je tu nemoc, o které skoro nikdo nemluví. (…) Toto nebezpečí představuje Islámský stát."

Koncem září prezident promluvil na konferenci Dialog civilizací, již na řeckém ostrově Rhodos pořádal ruský oligarcha Vladimir Jakunin. Protože Jakunin patří mezi osoby na sankčních seznamech Západu, vzbudila Zemanova cesta výhrady u tuzemské pravice i části veřejnosti. Výtky na jeho hlavu potom směřovaly i kvůli odmítnutí sankcí a uvedenému chřipkovému příměru.

9 | „Nevyučujeme tržní ekonomiku ani lidská práva. Jsem v Číně, abych se přiučil, jak zvýšit ekonomický růst a stabilizovat společnost.“

Na říjnovou státní návštěvu Číny, která měla posílit obchodní vazby mezi Prahou a Pekingem, vzal Miloš Zeman nejen diplomaty a podnikatele, ale i plyšového Krtečka, kterého čínskému publiku představil v rozhovoru pro státní televizi. Víc než máchání plyšovou hračkou ovšem českou veřejnou sféru zaujala Zemanova slova o stabilizaci společnosti podle čínského vzoru, která také zažehla intenzivní podzimní diskusi o prezidentově vystupování.

Zeman v Číně: Nevyučujeme lidská práva ani tržní ekonomiku (zdroj: ČT24)

10 | „Tak ty sis tu bundu nechal?“

Jako každoročně se i letos na Pražském hradě předávala 28. října státní vyznamenání. Na rozdíl od jiných let ovšem nevzbudila rozruch pouze jména oceněných, ale i jejich úbor. Režisér Robert Sedláček totiž navzdory protokolu přišel do Vladislavského sálu v černé flísové mikině. Když na ni prezident metál připínal, měl podle Sedláčka okomentovat nezvyklé oblečení právě těmito slovy.

Miloš Zeman uděluje Robertu Sedláčkovi medaili Za zásluhy (zdroj: ČT24)

11 | "Nu, a pokud jde o Pussy Riot, podle mého názoru je to pornografická skupinka, která je minimálně vinna trestným činem výtržnictví v pravoslavném chrámu. (…) Víte, co je to pussy v angličtině? K**da. Takže s prominutím v textech této skupiny je k**da sem, k**da tam, opravdu dokonalý příklad politického vězně jako vyšitej."

Posluchači rozhlasových Hovorů z Lán se 2. listopadu mohli cítit zaskočeni. Oproti svému obvyklému vyjadřování totiž Zeman rozšířil svůj slovník o řadu vulgarismů. Argumentoval tím, že sprostá slova používá i Karel Schwarzenberg a že se tak chce zavděčit „pražské lumpenkavárně“, která šéfa TOP 09 podporovala v prezidentské volbě.

12 | "Každý, kdo někdy chodil na protistátní demonstrace, ví, že ho občas majzli obuškem. A to ještě ti dědci z Lidových milicí, když dostali povel 'obušky k nasazení připravit', tak si je dali na prsa a rozběhli se a my jsme jim utekli. (…) Přátelé, nebyla to žádná krvavá řež, nebyl to žádný nestandardní masakr, byla to jedna z 'x' demonstrací."

Alternativní perspektivu ke střetu studentů a rudé moci na Národní třídě nabídl Zeman v předvečer 25. výročí sametové revoluce. Podle některých hlasů se tím snažil minulost relativizovat a bagatelizovat. Prezident ale oponoval, že jen chce zabránit idealizaci a heroizaci českých dějin. Ostře proti Hradu v této souvislosti vystoupil ministr Jiří Dienstbier a upozornil na to, že počátkem 90. let používal slovo masakr v souvislosti se 17. listopadem i sám Zeman.

Debata Zeman-Klaus: Výměna názorů i ironické špičkování (zdroj: ČT24)

13 | „Nebojím se vás, jako jsem se nebál před pětadvaceti lety.“

Odpor části veřejnosti vůči výrokům hlavy státu vyvrcholil 17. listopadu, kdy jí tisíce lidí na Národní třídě vystavily pomyslnou červenou kartu a následně za ní zamířily na Albertov. Zde Zeman za přítomnosti prezidentů zemí V4 a Německa pronesl krátký projev přehlušovaný nepřátelským křikem. Svou řeč o hrdinství zahájil výše zmíněnou větou.

Zeman: Nebojím se vás, jako jsem se nebál před 25 lety (zdroj: ČT24)

14 | „Před kamerami každý exhibuje, včetně prezidenta.“

Protihradní demonstrace označil Zeman za ostudu a avizoval záměr pozvat si příští rok organizátory protestů na Pražský hrad, kde si chce bez přítomnosti kamer vyslechnout jejich argumenty proti své politice. Zároveň naznačil, že by jeho kontroverzní výroky nemusely být myšleny zcela vážně.

Miloš Zeman debatuje se studenty při své návštěvě Moravskoslezského kraje
Zdroj: ČT24/Facebook/Miloš Zeman - prezident ČR