Petici za záchranu ÚHKT s 3300 podpisy dostali poslanci

Praha - Téměř 3300 lidí se za dva týdny podepsalo pod petici za záchranu Ústavu hematologie a krevní transfuze (ÚHKT), jehož ředitele Pavla Klenera ve středu odvolal ministr zdravotnictví Tomáš Julínek (ODS). Členové petičního výboru pacientů a zaměstnanců dnes petici spolu s podpisovými archy předali sněmovnímu petičnímu výboru. Obávají se toho, že zařízení zanikne.

Ministr odvolal Klenera kvůli tomu, že nesouhlasil s jeho plánem sloučit ústav s Všeobecnou fakultní nemocnicí (VFN). Na stranu profesora Klenera se týž den postavila Česká lékařská komora, ČSSD a Lékařský odborový klub, dnes ho podpořil i Odborový svaz zdravotnictví a sociální péče. „Jde nám o zachování vynikající péče o pacienty i výzkumu,“ řekla ČTK k petiční akci Kateřina Gartside. V ústavu se léčila s akutní leukémií a bude jeho pacientkou do konce života.

Plány na spojení obou zařízení jsou podle některých zdrojů motivovány lukrativními pozemky v blízkosti Karlova náměstí v samém centru Prahy. Ministr to odmítl, spojení podle něj bude ekonomicky výhodné, ušetří se ročně asi 20 milionů korun. VFN by se měla přeměnit v univerzitní nemocnici, díky tomu bude mít ÚHKT jako její součást i lepší přístup k evropským dotacím. Klener se ale obával, že sloučením se ústav rozpadne, jednotlivé jeho části mají být přiděleny k různým klinikám nemocnice. Ideu ministerstva o jeho začlenění proto nepodporoval.

Gartside vysvětlila, že petici nepředali dnes přímo ministrovi, protože mají obavy, že by se jí nezabýval. „Jsou zde obavy, že by byla někam založena,“ řekla. Obavy podle ní pramení ze zkušenosti s obdobnou peticí, kterou podepisovali zaměstnanci a pacienti na záchranu Úrazové nemocnice v Brně. Julínek ji chce přestěhovat do Fakultní nemocnice Brno-Bohunice, peticí se údajně vůbec nezabýval.

Petiční výbor zaměstnanců a pacientů uspořádá příští týden demonstraci před ministerstvem. Zdravotní sestra z ÚHKT Jana Ryšavá ČTK řekla, že na toto veřejné shromáždění zvou širokou veřejnost. Předpokládá, že přijde asi tisíc lidí. Občané mají nadále možnost podepsat se pod petici v pavilonu ÚHKT.

„Pan ředitel nás informoval, za čím si stál, stojíme za ním. Petici jsme sepsali sami a dali řediteli na vědomí, nevěděl, že se nějaká petice sepisuje,“ zdůraznila Ryšavá.

Vydáno pod