Heparinový vrah Zelenka obžalován ze 17 skutků

Hradec Králové - Krajské státní zastupitelství v Hradci Králové obžalovalo bývalého zdravotníka Petra Zelenku, který je podezřelý ze série vražd v havlíčkobrodské nemocnici, z celkem 17 skutků. Zastupitelství dnes dokončenou obžalobu předalo Krajskému soudu v Hradci Králové, který by měl případ projednávat. Soud by mohl začít do tří měsíců.

„V deseti případech se jedná o vraždu ve stádiu pokusu a v sedmi případech o dokonaný trestný čin vraždy,“ řekl mluvčí hradeckého státního zastupitelství Pavel Bužga. Oproti původnímu obvinění ubyla jedna vražda, naopak přibyl pokus o vraždu. V případě prokázání viny Zelenkovi hrozí až doživotní trest. Zelenkův advokát Jan Herout s obžalobou nesouhlasí. Chce další vyšetření.

Místopředseda Krajského soudu v Hradci Králové Miroslav předpokládá, že soud by měl nařídit hlavní líčení nejpozději do tří měsíců.

Spis podle Bužgy obsahuje přibližně 1700 stránek, další materiály obsahují přílohy. Z obžaloby například vyplývá, že Zelenka neměl při trestné činnosti komplice. „Ze závěru znaleckého posudku vyplynulo, že motivem jeho jednání byla reakce na syndrom vyhoření a únavu z práce. Obviněný pracoval na tom postu delší dobu a uváděl, že chtěl zažít nějakou akci. Chtěl vidět, jak se ostatní zdravotní personál a lékaři snaží řešit situaci, kterou sám navodil tím, že podával nadměrné dávky heparinu,“ řekl Bužga.

Ze znaleckého posudku, který je součástí spisu, vyplývá, že Zelenka je duševně zdráv a trestně odpovědný. „Ze závěrů znaleckého posudku vyplynulo, že obviněný je trestně odpovědný za svá jednání. Schopnost ovládnout své jednání i složka rozumová u něj nebyla v žádném případě ovlivněna. Duševní porucha v jeho případě nebyla zjištěna,“ dodal Bužga.

„V průběhu přípravného řízení byl obviněný opakovaně vyslýchán, je pravdou, že při posledním výslechu z října letošního roku se v podstatě snažil své jednání bagatelizovat. Nicméně to doznání, které učinil, neodvolal,“ řekl Bužga.

„Motivem jeho jednání byly deprese, kterými trpěl,“ řekl Zelenkův advokát. V průběhu vyšetřování byly k tak složitému případu přibráni jen dva soudní znalci z oboru psychiatrie a psychologie, kteří dospěli k tomu, že je naprosto zdráv. Herout se proto bude znovu, tentokrát u soudu, dožadovat, aby se duševním stavem Zelenky zabýval vědecký ústav nebo vysoká škola. Zelenka se podle něj původně doznal ke čtyřem až pěti neoprávněným podáním heparinu, další doznání si policisté vynutili fyzickým a psychickým nátlakem, zdůraznil. Inspekce ministra vnitra ale dospěla k závěru, že policisté nepochybili.

Zelenka údajně zabíjel tím, že pacientům ARO v havlíčkobrodské nemocnici od května do září 2006 podával heparin, lék na ředění krve, a lidé vykrváceli. Poslední oběť zemřela 24. září. O den později nemocnice se Zelenkou rozvázala pracovní poměr a primář ARO Pavel Longin se rozhodl přezkoumat podezřelá úmrtí. Poté, 13. října, nemocnice sepsala trestní oznámení, které policie obdržela 23. října. Policisté však zatkli Zelenku až 1. prosince. Postupem policistů při vyšetřování případu, které se zdrželo o několik týdnů, se zabývala Inspekce ministra vnitra, která však zjistila, že nikdo z policistů nespáchal trestný čin.