Za vydírání kvůli Bathory padly podmíněné tresty

Praha - Obvodní soud pro Prahu 1 dnes udělil filmovým producentům Janu Miličovi a Karlu Lupoměskému za vydírání producentky Deany Jakubiskové-Horváthové podmíněné tresty. Oba muži se podle obžaloby zmocnili kopie připravovaného historického thrilleru režiséra Juraje Jakubiska Bathory a snažili se ji prodat zpět režisérově manželce za půl milionu korun.

Milič dostal osmiměsíční trest s podmíněným odkladem na 1,5 roku. Lupoměskému, který byl obžalován ještě z pokusu o porušení autorského práva, uložil soud desetiměsíční trest odložený na 20 měsíců. Rozsudek je nepravomocný, Lupoměský si ponechal lhůtu na odvolání. Státní zástupce a druhý obžalovaný se tohoto práva vzdali.

Lupoměský vzal podle spisu kopii filmu počátkem letošního roku pravděpodobně ze střižny studia na Barrandově. Pokusil se ji prodat časopisu Paparazzi, novináři ale zájem o kopii neměli. Pak se Lupoměský s Miličem měli obrátit přímo na Jakubiskovou-Horváthovou, aby si filmový materiál odkoupila zpět. Producentka vše oznámila policii; při předání částky byl Milič kriminalisty zadržen.

Devětapadesátiletý Milič tvrzení obžaloby v září před soudem potvrdil. Podle producenta vše vymyslel druhý obžalovaný. Přestože Lupoměský jeho výpověď popíral, soud Miličovi uvěřil.

Lupoměský je veřejnosti znám jako účastník vědomostní soutěže Chcete být milionářem. Na televizi Nova v minulosti vysoudil přes tři miliony korun za to, že byl nesprávně vyřazen ze hry.