Vláda odmítla, aby úniky informací vyšetřovala BIS

Praha – Vláda ČR dnes odmítla návrh Renáty Vesecké, aby se únikem informací z policejních spisů zabývala BIS. Součástí jednání byla i bezpečnostní opatření připravovaná v Praze v souvislosti s pochody plánovanými na výročí Křisťálové noci. Premiér Mirek Topolánek dnes také přijal demisi Jiřího Čunka na funkci vicepremiéra a také ministra pro místní rozvoj, z Letiště Praha vznikne akciová společnost.

Žádost nejvyšší státní zástupkyně Renáty Vesecké nebude vláda v tuto chvíli realizovat zadáním pro BIS. „K řešení konkrétních i systémových úniků využijeme stávajících prostředků, které má v rukou inspekce policie a státní zastupitelství. Pokud vláda BIS uloží úkol, určitě ho ale nebude zveřejňovat,“ uvedl Topolánek, který chce nejdříve vyčerpat všechny možnosti.

Vesecká s požadavkem přišla v neděli v souvislosti s úniky informací z vyšetřování případu odcházejícího vicepremiéra Jiřího Čunka (KDU-ČSL). Podle ní za nimi stojí politický boj. Státní zastupitelství jsou tak zneužívána k politickému boji.

Šéf lidovců Jiří Čunek předal premiérovi demisi na funkce vicepremiéra a ministra pro místní rozvoj. Premiér Mirek Topolánek poslal Čunkovu rezignaci prezidentu Václavu Klausovi. Ministerstvo pro místní rozvoj bude dočasně řídit první náměstek Milan Půček.

Kdo Čunka nahradí ve vládních funkcích, zatím není jasné. O jeho nástupci chtějí lidovci rozhodnout v nejbližší době. Kandidáta má schválit celostátní výbor, který se sejde v úterý. Po úmrtí pardubického hejtmana Michala Rabase (ODS) se kandidatury vzdal první místopředseda KDU-ČSL Roman Línek, který se chce soustředit na práci v kraji. Spekuluje se o Tomáši Kvapilovi, europoslanci Janu Březinovi či Čunkovo náměstkovi Jiřím Vačkářovi.

Vláda projednávala i bezpečnostní opatření k shromážděním připravovaným v Praze na výročí Křišťálové noci. Ministr vnitra Ivan Langer poslal varování i do zahraničí. „Události, které se chystají na sobotu 10. listopadu, chceme řešit nejen vlastními silami, ale také ve spolupráci se zahraničními partnery,“ upozornil Langer.

Z Letiště Praha vznikne akciová společnost. Zpočátku bude mít nová firma základní kapitál dva miliony korun, dodatečně se však na ní převede veškerý majetek nynějšího státního podniku Letiště Praha, který poté zanikne. Vznik akciové společnosti je první krok v privatizaci pražského letiště. Termín vzniku akciové společnosti premiér neupřesnil.

Ministerstvo zemědělství příští rok sníží národní dotace zemědělcům ve srovnání s letošním rokem o 344 milionů korun na 950 milionů korun. Některé programy kvůli tomu výrazně omezí či zruší. Úřad podle ministerstva na příští rok nedostal tolik peněz, kolik požadoval.

V projednávání s rozpravou byla přijata také koncepce státní politiky cestovního ruchu v ČR pro období 2007-2013. Strategický dokument vychází z rozvojových možností cestovního ruchu v ČR. Ze strany EU přijde do této oblasti 25 miliard korun. Na krajské regionální operační programy půjde 23 milionů.