Jaderná energetika má své klady i zápory

Praha - Lidstvo potřebuje stále více energie a zároveň je třeba chránit životní prostředí. Oba cíle stojí proti sobě i na poli jaderné energetiky, která v současné době zažívá v Evropě renesanci.

„Jaderná energie je nejen bezpečná a levná z hlediska technického, ale zabezpečuje i palivo na delší dobu. Pro reaktory je snadné zajistit palivo na několik let,“ vyjmenovává výhody atomových elektráren jaderný fyzik František Janouch. Jaderná energetika podle něj zabezpečuje dodávky energie, které nejde zabezpečit jinak, a je levná: „Dukovany se zaplatili již dvakrát a vyrábí vůbec nejlevnější energii v naší republice.“

„Před námi stojí hrozba, že těžba ropy bude stále klesat, kdežto její spotřeba bude stále stoupat. Nutně musí dojít k tomu, že nabídka bude nižší než poptávka a situace se bude stále zhoršovat,“ soudí energetický konzultant Jan Karták. Podle něj bude třeba využívat biomasu, obnovitelné zdroje a také jadernou energii. „Domnívám se, že jaderná energie je ekologická, zejména díky ní se snižují exhalace oxidu uhličitého, tedy příčiny globálního oteplování,“ dodává.

Vojtěch Kotecký z Hnutí Duha soudí, že jaderná energetika má nesporné plusy, např. nízké emise oxidu uhličitého, a nesporné mínusy, např. toxické znečištění z těžby uranu: „Neměli bychom dělat nějaká fatální rozhodnutí, zda jaderná energetika ano či ne. Měli bychom diskutovat o tom, za jakých podmínek lze o jaderné energetice uvažovat.“ Problém s jadernou energetikou podle něj není v bezpečnosti, dnešní reaktory jsou totiž mnohem bezpečnější než starší typy používané třeba v Černobylu. Jako problematické Kotecký vidí již zmiňované znečištění z těžby uranu. Nevyřešené je také ukládání jaderného odpadu, nelze totiž odhadnout, jak bude situace vypadat třeba za padesát let.