Hraniční přechod v Potůčkách na Karlovarsku je ode dneška otevřen

Potůčky - Necelý měsíc po vstupu Česka do Schengenu můžou začít jezdit auta přes hraniční přechod v Potůčkách na Karlovarsku. Lidé se tak do Saska a Bavorska nově dostanou přes osm hraničních přechodů. První auto projelo mezi Potůčky a Johanngeorgenstadtem v jednu hodinu odpoledne. Bylo to vůbec poprvé od druhé světové války.

Potůčky byly na rozšíření přechodu připravené už rok. Radnice tu nechala postavit obchvat a kruhový objezd. Německá strana ale nechtěla investovat do nového zázemí pro hraniční kontroly a uvolnit prostor pro auta nestihli ani do 21. prosince, tedy dne, kdy Česká republika vstoupila do Schengenu. „Před týdnem došlo k odstranění mobilních kontejnerů a teprve včera zahájili Němci asfaltování toho kousku komunikace,“ vysvětluje postup svých sousedů starosta Potůčků Vlastimil Ondra (nez.).

O rozšíření přechodu přitom usilovali Němci od konce devadesátých let. Zastupitelé v Potůčkách to ale odmítali. V roce 2005 se situace obrátila a česká strana začala jednat o otevření přechodu, německá strana jejich návrhy odmítla. Dnešní otevření hranic ovšem vítá i starosta Johanngeorgenstadtu Holger Hascheck: „Není to jen o obchodování, ale i rozvoji turistiky, vidíme v tom samá pozitiva.“

Němečtí turisté jezdili do Potůčků i před otevřením hraničního přechodu. Nakupovali u vietnamských trhovců. Z toho těžila obec, která stánkařům pronajímala pozemky. Počet stánků je teď asi poloviční, příjmy klesly, a tak radnice doufá, že zprůjezdněním hranice zase přiláká více turistů.

Hraniční přechod v Potůčkách zůstane otevřen jen pro auta do 3,5 tuny, o nákladní dopravě se vzhledem k horskému terénu neuvažuje.