Vesecká chce, aby ministr přezkoumal její kroky v kauze Čunek

Praha – Nejvyšší státní zástupkyně Renata Vesecká chce, aby ministr spravedlnosti Jiří Pospíšil přezkoumal rozhodnutí Nejvyššího státního zastupitelství v případu předsedy KDU-ČSL Jiřího Čunka. Ministerstvo se ale kauzou někdejšího vicepremiéra zabývat nemůže. Vesecká je přesvědčena o opaku a v nejbližších dnech ministrovi sdělí, jaké materiály k tomu bude potřebovat.

„Nikde není řečeno, že bude předložen trestní spis Jiřího Čunka,“ řekla Vesecká v Otázkách Václava Moravce. Připustila však, že bude záležet na tom, které materiály by ministr chtěl. Podotkla také, že Nejvyšší státní zastupitelství neučinilo žádné rozhodnutí, které by se týkalo zastavení Čunkova stíhání.

Podle Vesecké je v této kauze neustále zpochybňován postup Nejvyššího státního zastupitelství i jí samotné. Požaduje proto, aby ministr spravedlnosti ze své pozice vnesl do případu jasno.

Vesecká svým krokem reagovala na informace médií, podle nichž bývalý poradce premiéra Miloše Zemana Miroslav Šlouf v době vyšetřování citlivých kauz Čunek a biolíh osmačtyřicetkrát telefonoval šéfovi sekretariátu Vesecké Josefu Pavlíkovi. Vesecká dnes uvedla, že Pavlík nemá přístup ke spisům, jeho jednání se ale nadále prověřuje. 

Jiří Čunek byl loni obviněn, že jako starosta Vsetína přijal před šesti lety půlmilionový úplatek od realitní společnosti H&B Real. Poté, co Vesecká případ odebrala přerovskému žalobci Radimu Obstovi a přidělila ho žalobci Arifu Salichovi do Jihlavy, bylo stíhání v srpnu zastaveno. Na začátku listopadu Vesecká nařídila, aby Čunkovo stíhání pokračovalo, a 7. listopadu podal Čunek demisi. Za dva týdny Salichov Čunkovo stíhání podruhé zastavil. Nejvyšší státní zastupitelství poté závěry Salichova přezkoumalo a ponechalo jeho rozhodnutí v platnosti.

Česká televize v pořadu Reportéři informovala, že kvůli Čunkovi se loni nejméně třikrát setkali bývalý ministr spravedlnosti Pavel Němec, místopředseda Nejvyššího soudu Pavel Kučera a ostravská krajská státní zástupkyně Zlatuše Andělová.

Miroslav Šlouf
Zdroj: ČT24