Karel Srba neuspěl u Nejvyššího soudu

Brno - Bývalý generální sekretář ministerstva zahraničí Karel Srba neuspěl u Nejvyššího soudu. Stejně dopadli i jeho společníci. Soud zamítl jejich dovolání v kauze přípravy nájemné vraždy novinářky Sabiny Slonkové. Podle obžaloby si ji měl Srba objednat u své spolupracovnice Evy Tomšovicové a podnikatele Michala Novotného.

„Dovolání všech tří obviněných bylo v neveřejném zasedání odmítnuto, protože bylo podáno z jiného důvodu, než stanoví trestní řád,“ řekl mluvčí Nejvyššího soudu Petr Knötig.

Případem chystané vraždy novinářky Sabiny Slonkové se bude zabývat ještě Ústavní soud. „Ústavní stížnost byla podána už před třemi roky, nyní ji musím doplnit o rozhodnutí Nejvyššího soudu,“ řekl Srbův advokát Vít Široký. Ústavní soud se totiž může kauzou zabývat až po konečném verdiktu Nejvyššího soudu, který nyní po mnoha peripetiích padl. Z podnětu žalobců totiž Nejvyšší soud v minulosti rozsudky v kauze opakovaně rušil a vracel je na stůl pražskému vrchnímu soudu. Ten nakonec loni v prosinci tresty za přípravu nájemné vraždy zpřísnil na 12 let.

Původně Srba dostal osm a Tomšovicová s Novotným po šesti letech. Novotný byl dokonce po odpykání dvou třetin trestu podmínečně propuštěn. Nejvyšší státní zástupkyně ale považovala tresty za příliš mírné a třikrát úspěšně podala dovolání k Nejvyššímu soudu. Vrchní soud ale až napočtvrté - po výměně odvolacího senátu - obžalovaným tresty zpřísnil.

Podle rozsudku si Srba u své přítelkyně Tomšovicové objednal vraždu Slonkové proto, aby novinářce zabránil v odhalování toho, jak získával majetek. Údajně totiž pochází z úplatků. Tomšovicová si najala na vraždu Slonkové Novotného a Petra Volfa, který si vysloužil čtyřletý trest vězení. Jiřímu Slavíkovi, který sehnal semtex určený k vraždě, soudy uložily podmíněný trest.

Srba od počátku tvrdí, že je nevinný. Tomšovicová, Volf a Novotný se v podstatě doznali, ale tvrdili, že ve skutečnosti smrt Slonkové nechtěli. Na vraždu najala tato trojice vimperského recidivistu Karla Rziepela, který ale vše oznámil policii.

Srba si dosud odpykal polovinu z dvanáctiletého trestu a před časem požádal o jeho přerušení na jeden týden. Za dobré chování mu bylo vyhověno. Na svobodu byl dočasně propuštěn 3. října, zpět do vězení se vrátil 9. října. Vzápětí byl ale potrestán osmadvacetidenním pobytem na uzavřeném oddělení. Ukázalo se totiž, že se pohyboval v Praze, ač měl pobývat v místě trvalého bydliště.

Srba s Tomšovicovou čelili obvinění ještě v dalších kauzách. Obžaloby kvůli údajné korupci při přidělování státních zakázek na rekonstrukci velvyslanectví byli pravomocně zproštěni. Nepravomocné jsou zatím osvobozující rozsudky v případu údajného podvodu při rekonstrukci Konferenčního centra Štiřín a v kauze údajně nevýhodného pronájmu Českého domu v Moskvě.