V Praze proběhla další dopravněbezpečnostní akce

Praha - Další ze série dopravněbezpečnostních akcí proběhla na území hlavního města Prahy v úterý 9. října. Více než stovka policistů se při ní zaměřila na dodržování ustanovení zákona o provozu na pozemních komunikacích nejen u řidičů motorových vozidel, ale i ostatních účastníků v dopravě, informovala o tom na webu mluvčí pražské policie Eva Miklíková.

Akce probíhala v celé republice v rámci preventivních opatření k zajištění bezpečnosti a plynulosti silničního provozu s cílem snížit přetrvávající nekázeň a počet dopravních nehod na silnicích. Policisté se zaměřili zejména na kontrolu dodržování stanovené rychlosti, dále na technický stav vozidel, doklady potřebné k provozu a řízení vozidel, ale také na dodržování povinností pro silniční nákladní dopravu a pro hromadnou přepravu osob. Hlídky pátraly i po hledaných osobách, věcech a odcizených motorových vozidlech.

V průběhu akce zkontrolovali policisté 1656 vozidel, u jejichž řidičů odhalili celkem 303 přestupků. Osmnáct z nich oznámili na příslušný úřad do dalšího správního řízení. Zbylým hříšníkům udělili pokuty v celkové výši 225 400 korun. Nejvíce postihů bylo za překročení maximální povolené rychlosti. Pokutě tak neuniklo celkem 97 řidičů. Dalších 59 nemělo v pořádku technický stav svého vozu. Celkem šest řidičů se zapomnělo připoutat bezpečnostními pásy a pět řidičů přistihli policisté za volantem s hladinou alkoholu v krvi. Postihu se ale nevyhnuli ani čtyři chodci, kteří nerespektovali své povinnosti stanovené zákonem.